"In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes“, řekl kdysi Benjamin Franklin. Jeho slova platí dodnes (alespoň v civilizovaných zemích). Od dob Benjamina Franklina se ovšem stát rozmáchl a spolyká daleko více peněz a potřebuje tudíž více daní. Někdy až moc, jak ukazuje slavný kopec Arthura Laffera.

Popularizačním měřítkem daňového břemene se stal den daňové svobody. Existují různé recepty, jak ho spočítat. Osobně používám metodu sestavenou organizací Tax Foundation. Kdy podle ní budou letos Češi a Moravané slavit osvobození od daňového jha?

Pokud Vás zajímá jen výsledek, následující řádky přeskočte. Nejdříve několik slov k metodě. Den daňové svobody rozděluje rok na dvě součásti v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu. Hrubý domácí produkt, jež občas bývá při podobných výpočtech používán, je příliš hrubou aproximací příjmů. Při výrobě hrubého domácího produktu dochází k opotřebení výrobních zařízení.

Spotřeba fixního kapitálu dosahuje v ČR zhruba 17 procent HDP. Obnově výrobních kapacit tedy musíme věnovat zhruba šestinu HDP, kterou tudíž nemůžeme počítat do příjmů. Odečtením spotřeby fixního kapitálu od HDP dostaneme čistý domácí produkt. Ale ani toto nelze považovat za vhodnou aproximaci příjmu domácích firem a domácností. Část zisku z výroby a prodeje náleží zahraničním investorům, a právě v poslední době roste repatriace (i reinvestice) zisků na významu. Zohledněním bilance výnosů se dostáváme k čistému národnímu důchodu. A ten již můžeme rozdělit na daně a disponibilní důchod.

V letošním roce se opět měnily parametry daňového systému. Snižovalo se zdanění právnických i fyzických osob. Výsledkem by mělo být snížení daňové kvóty z 35,7 procenta HDP v loňském roce na 35,1 procenta HDP letos. Dalšími předpoklady je pokles HDP o 2 procenta, schodek bilance výnosů 253 miliard korun a spotřeba fixního kapitálu 16,5 procenta HDP.

Výsledkem je, že bychom na daně měli utratit 45,8 procenta čistého národního důchodu a na zaplacení daní tedy budeme muset pracovat 167 dní. Osvobození od daňového břemene by mělo přijít pár minut po půlnoci 17. června, tedy o čtyři dny dříve než loni.