Čekání na výstup z druhého jednání poradního orgánu české vlády - NERVu - si lze ukrátit sledováním propadu české měny. Koruna, která byla v létě na úrovni 14,50 korun za dolar se dnes (3. února 2009) dostala na úroveň 22 korun za dolar. To je oslabení o 50% během půl roku, viz graf. Vůči euru kuruna oslabila z hladiny 23 korun za auro na 28,50 za euro - oslabení o 25%. Zajímavé jsou i výkyvy vůči měnám dvou zemí střední Evropy, které udržují nezávislou měnu: vůči polském zlotému koruna od léta posiluje, celkem o cca 15%, vůči maďarskému forintu kurz koruny od léta kolísá o ±10%.

Rok 2008: jízda teprve začínala

Na takové výkyvy kurzu jsou se lze dívat dvěma pohledy. Na jednu stranu, kurz reflektuje očekávání a názory trhu a do značné míry tak může pomáhat udržovat rovnováhu - pokud ekonomika oslabuje, či se očekávají její finanční potíže, kurz oslabí a zvýší tak konkurenceschopnost ekonomiky. Pokud na druhou stranu všechno šlape jak má, kurz může posilovat, brzdit poptávku po domácím zboží. Příkladem takového pohledu je například názor člena bankovní rady ČNB Roberta Holmana, taktéž profesora ekonomie na VŠE (viz proklik http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2009/cl_09_090123.html )

Druhý pohled na výkyvy kurzu je výrazně skeptičtější - náklady kolísání nese podnikový sektor a čím větší výkyvy, tím hůře, neboť změny kurzu se promítají do změn marží. Speciálním problémem koruny je rychlost kolísání a její obtížné předvídání. Ještě v létě radily banky exportérům zajišťovat se na úrovni 16-17 dolarů za korunu. Pokud to podniky udělaly, vyhodily z okna peníze za zbytečné pojištění. Dalším argumentem je omezená racionalita devizových kurzů: jistě, česká ekonomika na tom v roce 2009 není zvláště dobře, ale troufne si někdo argumentovat, že zprávy z Česka jsou horší než zprávy z USA, kde probíhá regulérní recese? O 50% horší?

Závěr: nezávislá měnová politika má své náklady a během finanční bouře, kterou svět již rok zažívá, mohou tyto náklady růst nelineárně - panikařícím investorům zkrátka nevysvětlíte, že v Česku je všechno o hodně jiné než v Maďarsku a že držet českou měnu je možná dobrý nápad. Již před několika lety jsem psal, že vstup do eurozóny je jako pojistka proti nečekaným a prudkým výkyvům. V dobrých časech je taková pojistka zbytečným nákladem a omezuje flaxibilitu domácí ekonomické politiky. V časech krizových by se pojistka hodila, bývá však na ni již pozdě. Je otázka, zda přínosy z "neplacení pojistky" za roky 2002-2008 převýší náklady krize v roce 2009. Jak říkají místní "Jury is still out."