Minule jsem se zmiňoval, že SPAM a různé nevyžádané aktivity třetích stran vůči nám, jsou velmi nepříjemnou záležitostí. Mnozí z vás si sami nebo něčím prostřednictvím dovedou s tímto nešvarem poradit. Nainstalujete výkonný antispam, nerozdáváte svou emailovou adresu na potkání a na poštovní schránku dáte důrazné varování, že nechcete reklamu. Mnohdy tato opatření fungují velmi dobře. Ale co nainstalujete nebo vylepíte za varování, aby si vás sekty Jehovistů a Mormonů nevšímaly? Jak si s tím poradit?

Omyl přátelé! Žádná opatření již nejsou potřeba. Víte proč? Nejvyhlášenější sekty typu Jehovistů, Mormonů, Scientologů a Hnutí Grálu totiž pochopily, která bije. Zaznamenali, že ve společnosti došlo ke změnám a narychlo změnily svou taktiku. Tato reakce je hodna úspěšných krizových manažerů na velmi vysoké úrovni.

Sekty totiž rozpoznaly, že lidé už nechtějí být oslovováni na ulicích, nechtějí dostávat letáky v podchodech a nechtějí osobní rozhovory na veřejných prostranstvích o čemkoli spirituálním. Rozpoznaly, že společnosti to je nepříjemné, otravné, napadnutelné, zastaralé, průhledné a manipulativní.

Lidé dnes chtějí jen to, co si sami vyberou a po čem touží. Dnes přichází do moderních církví po celém světě a i v ČR mnoho lidí různých společenských vrstev. Lidé dnes o biblickém poselství vážně uvažují. Má to ale jednu podmínku. Chtějí se rozhodnout sami, hledat, přemýšlet, hodnotit. Někteří se aktivně vyptávají. Nechtějí být však nuceni nevhodným způsobem a v nevhodný čas. Zájemce o víru si dnes sám volí čas, místo a způsob. K dispozici je tolik informací a kontaktů např. na internetu, že doba letáků a oslovování na ulicích jaksi rapidně zestárla a málo kdo to vyhledává.

A v čem spočívá změna strategie a taktiky sekt? Všimněte si toho na ulicích. Svědci Jehovovi se vyhýbají mediální konfrontaci a budují o sobě pozitivní obraz. Nekritizují společnost, ale nabízejí pomoc. Dnes již nevnucují své „strážné věže" komukoli a kdekoli, ale stojí bokem rušné cesty a čekají, kdo se sám o své vůli zastaví. Mormoni již také nic nevnucují a často jen tak sedí v parku a čekají, kdo je osloví. Scientologové loví prostřednictvím mediální kampaně svých hollywoodských hvězd. Jim však jde převážně o movitější klientelu či VIP. Sekty už jen málokde chodí od zvonku ke zvonku a snaží se přesvědčovat. Pochopily, že toto už nefrčí a kazí jim to obraz na veřejnosti.

Nutno také dodat, že dnes jen málokdo skočí Jehovistům na to, že jen 144.000 lidí bude v nebi. Ostatně je to i nebiblický nesmysl. Bible mluví sice o tomto počtu, ale to se týká speciálně vyvolených Židů a nikoli věřících obecně. A také jejich už kolikáté určení data konce světa je už lehce zprofanované. Opět jde o nebiblickou věc. Bible jasně říká, že nikdo datum konce nezná a kdo tvrdí, že bude přesně tehdy a tehdy, tak je podvodník.
Mormoni jsou ještě mnohem více průhlední. Že muži musí nosit spodky a i se v nich koupat by snad obstálo v době vzniku této sekty, ale ne dnes a už vůbec ne ve světle bible. Je pravdou, že v zimě se teplé spodky hodí. Ještě že ta bible je aspoň normální a jasně kontrastuje s učením sekt. Mormoni diktují a uznávají mnohoženství, uctívají svou knihu otce zakladatele více než cokoli jiného a tak dál...

Scientologové, to je kompilace útržků z bible a amerického ekonomického snu. K tomu nelze nic víc dodat. Nemá to smysl ani logiku.

Hnutí Grálu je taková česká sektářská specialitka. Opět se odvolávají na vytržené úseky z bible, ale blíže mají k některým dílům ságy Indiana Jones o tom jak najít grál a získat nesmrtelnost...

Smutné je, že se k nim i dnes různí lidé přidávají. Nerozumím tomu. Je u nich však také velká fluktuace členů.
Na druhou stranu je zarážející, kolik známých lidí vstupuje v ČR do zdravých moderních církví. Nemám svolení ty VIP osobnosti jmenovat, ale divili bychom se. Jsou to ekonomové, sportovci, někteří politici, šlechtici a herci, které často vídáváme na obrazovkách televizí a čteme o nich v našich dvou až třech prestižních denících. Zde se sluší dodat, že to dobře promysleli a nevstupují do známých a nebezpečných sekt.

Někomu se současné moderní církve mohou zdát jako sekta, ale jedno známé a staré přísloví říká „strom poznáš po ovoci". Výše zmíněné sekty určitě zdravé a dobré ovoce nenesou.

Závěrem bych rád podotkl, že smyslem této úvahy je to, že jsem zaznamenal změnu chování sekt vůči společnosti. Dost mě to zaujalo a jako marketingový tah je to na úrovni. Přesto však věřím, že správný čech si vše dobře prohmatá, než něco koupí a neprohloupí ten, kdo se zdaleka vyhne Mormonům, Svědkům Jehovovým a Scientologům s Hnutím Grálu. Tím ovšem neříkám, že jsou ti lidé špatní nebo zlí. To určitě nikoli. Ale rozum je rozum do té míry dokud ho používáme.