Někdy (čím dál častěji) nás obtěžují cestující prodejci, reklamní letáky ve schránce, dotazníkové telefonáty a nekonečné reklamy v TV. Já však poslední dobou vnímám, že nejvíce obtěžující jsou dvě věci. První je SPAM tj. nevyžádaný email. Druhou věcí jsou sektáři - Svědci Jehovovi a na ulici dvojičky mladých chlapců z USA patřících k sektě Mormonů.

Nevím co mě obtěžuje více. SPAM i tyto dvě sekty musím řešit poměrně pravidelně.

Aféra č. 1: SPAM! Nevyžádaný email. V zaměstnání máme firewall, doma mám antispam, adaware, antivirus a "antiodpor". Přesto skoro nic nefunguje. Ve schránce mám 97% SPAMu a 3% normální pracovní a soukromé pošty. Ano, vím že řešením je nestahovat poštovní účty do programu "outlook", ale nechat je na webu a tam číst, mazat a prohlížet a SPAMu ubude.

Mám však rád high technology, komfort a pohodlí. Chci mít všechny emaily na jednom místě. Chci je mít kdykoli před očima a ne každou chvilku lézt na centrum.cz nebo seznam.cz nebo nevím kam. A tak ještě jsem ve fázi, kdy stovky SPAMu bolestně trpím. A třídím a třídím. V zaměstnání mi správce sítě řekl, že už více dělat nemůže. Pokud udělá více restrikcí, tak nám nebudou chodit běžné pracovní emaily. Co s tím?

Kdo stojí za tvorbou SPAMu? Amatér? Nikoli. Jde o profíky, kteří ovládají programování a PC high technology lépe než mnozí z nás. Odkud pochází? Z drtivé většiny z ciziny, kde jsou zákony benevolentní.  Zatím se mi zdá, že vyhrává SPAM. Já tu bitvu prohrávám. Jakou máte zkušenost vy? Reagujete a objednáváte si Rolexky, Viagru, účet v nigérijské bance, repliky starožitností, extra levný software a já nevím kde co dalšího...?

Je to asi pět let zpátky a já netušil, co to je SPAM. Dnes to vím, ale pro změnu zase netuším, proč se ho ještě nepodařilo vymítit.

Vyzývám EU - nečekejme restrikce od správců sítě, ale EU by měla dát Evropě restrikce v podobě vymahatelnosti práva za tvorbu a rozesílání SPAMu ať už jakékoli divočiny světa!

Jan Boštík

vzdělávání, fundraising, PR - Diakonie ČCE