Titulek není z mé hlavy. Opsal jsem ho. Nikoliv z osobních stránek Václava Klause nebo jeho fanoušků. To Konzervativní demokraté Slovenska (KDS) takto jednoduše shrnuli svůj pohled na způsob jednání delegace Evropského parlamentu na Pražském hradě. Prohlášení této nové slovenská politické strany vedené bývalým ministrem vnitra Vladimírem Palkem stojí za přečtení.

Podle Konzervativních demokratů Slovenska incident ukázal, „že jedinou reakciou hlavného politického prúdu EÚ na akékoľvek spochybnenie správnosti Lisabonskej zmluvy je snaha prevalcovať nesúhlasiacich politikov členských štátov. Toto valcovanie je potrebné pomenovať ako krízu demokracie v EÚ a postaviť sa proti nemu.“
Nic, co bychom nevěděli už dříve a co si Irsko neprožívá na vlastní kůži jistě mnohem intenzivněji.

A dodávají: „Václav Klaus … bránil slobodu diskusie v EÚ a práva malých štátov, za čo mu patrí uznanie a vďaka.“

U nás doma většinou Klause buď milujeme, nebo nesnášíme. Kritikové pak mají problém ocenit ho, když něco udělá dobře, nekritičtí fandové si naopak nejsou schopni připustit, že by se mohl dopustit i nějaké chyby. Proto čas od času neuškodí hodnocení od někoho trochu méně angažovaného.

Z optiky vzdáleného pozorovatele se jednání na Pražském hradě jeví celkem jasně: kádrováci z Bruselu zapomněli, že o směřování evropské integrace lze stále ještě svobodně diskutovat. A tak Klausova replika „tady nejste na pařížských barikádách“ byla zcela oprávněná.

Společnou Evropu – jakkoliv o ní můžeme snít – prostě nelze vytrucovat opakovanými referendy a umlčováním oponentů.