Chápu, že je Kosovo je de facto samostatný stát. Vazby s Bělehradem jsou ta tam a Albánci mají právo na sebeurčení. Ale proč má proboha nový stát Srby narýsované hranice?

Jen co jsme vjeli do „vnitrozemí“ bylo znát, že jsme v jiné zemi. Jako by tam ta hranice byla odnepaměti. Jiné domy, jiní lidé. Města působila jinak, byl v nich jiný život, odlišný od toho srbského. Neměl jsem nejmenší pocit, že je existence takového státu nesmysl.

Když přehlédnu tři srbské kláštery (na seznamu ohrožených památek UNESCO), pár enkláv a UČK, tak má ale Kosovo jednu docela výraznou vadu na kráse. Tím je srbská část mezi Mitrovicí a vlastním Srbskem.

Proč proboha tato část, kde žijí jen Srbové a která se Srbskem přímo sousedí, nepřipadla Srbsku? Proč má Kosovo hranice, na nichž nemají tamní Albánci historicky sebemenší podíl.

Mitrovický apendix je jen cestou k problémům. Stačí přejít most z albánské do srbské části města (kde není žádná hranice, protože jdete z Kosova do Kosova) a jste… jinde. Najednou mají auta srbské značky, cigarety srbské kolky, platí se v dinárech. Hranice je ale až mnohem dál a je to jen taková lážoplážo hranice. No kdo by kontroloval Srby, jak jedou ze Srbska do Srbska?

Co bude s touto částí dál? Nová Jižní Osetie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

obrázek z http://cs.wikipedia.org/wiki/Kosovo