V sobotu si opět několik holých (a dutých) hlav předvedlo v Janově svou "sílu" a díky médiím si Dělnická strana (DS) připsala opět několik bodů. Je ale zarážející s jakou vehemencí označuje většina novinářské obce tyto existence za pravicové extremisty.

Napravo od politického středu je několik myšlenkových proudů, které mají všechny jeden společný znak. Tím je omezená moc státního aparátu a ponecháni svobody volby jednotlivým lidem. Pokud toto zkusíme dovést do extrému, tak zjistíme, že extrémně pravicové myšlenky znamenají nulovou moc státu (čili žádné daně, žádná státní policie, žádná omezeni obchodu atd.…). Naproti tomu extrémně levicové myšlení znamená totální kontrolu státních úřadů nad penězi a chováním obyvatel.

Výše uvedené znaky extremní pravice skutečně několik lidi zastává, říkají si libertariáni a v ČR jich může byt tak kolem stovky. Dost ale pochybuji, že takoví lidé sympatizují s nacisty, ať už v Dělnické straně nebo jinde.

Náckové totiž nereprezentují omezenou moc státu, ani nic podobného. Stačí se podívat na jejich hesla, kde bojuji hlavně proti kapitalismu, trhu a USA. Ve skutečnosti představují extremní levici, oproti komunistům ale kladou důraz na nacionalismus. Zatímco levicoví extremisté sni o velké mezinárodní socialistické revoluci bez hranic, tak nacisté o téže revoluci v rámci vlastní země.

Jsou tak věrni svým vzorům, ti také pojmenovali svoji stranu NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, překlad asi netřeba) a hrdě se označovali za zastánce “pracujícího lidu”. Jejich vzájemné ostré střety s komunisty byly způsobeny faktem, že oba tyto proudy usilovaly a usilují o podobně zaměřené voliče. Totiž ty, kteří chtějí velký a totalitní stát a sebrání svobody obyčejným lidem.

Současná činnost DS probudila také k životu různé “odborníky”. S jedním z nich byl na tomto serveru on-line rozhovor, který si můžete přečíst zde. Pan Cakl s velkou ochotou odpovídal na nepodstatné otázky, typu kolik bylo v Litvínově policistů, ale na otázky o podstatě “pravicových extremistů” jaksi nezbyl čas. Nezbývá, než si myslet, že tito “odbornici” a bojovnici proti pravicovému extremismu se snaží zakrýt pravou podstatu nacismu, aby nevyšlo najevo, že vlastně představuje právě hodnoty extrémní levice.

Na závěr malá hádanka. Kdo je autorem výroku “Spis než Čech jsem Evropan a socialista?” Kupodivu to není žádný z našich současných politiků, ale Emanuel Moravec, ministr vlády během německé okupace a hlavni postava kolaborace s nacismem. Prostě v současném označování typický pravicový extremista.