Logika vlády je jasná: Je tu vietnamská mafie? Zastavme jim vydávání víz! Republiku si rozhodně rozvracet nenecháme.

Koho by přece zajímalo, že sem chce i podnikatel za obchodem. Mladý pár na evropský výlet či babička za svou dcerou a vnoučaty. Nikoho totiž nenapadne, že jsou to normální lidé jako já či vy.

Protože jsou to jen Vietnamci. Mafiáni. Jo a my jsme Češi. Tedy ti, kteří se v Americe živí prostitucí a umýváním podlah ve Walmartu.

Co teprv Ukrajinci. Jen berou práci Čechům a uplácí naše nebohé pracovníky konzulátů a cizinecké policie. Ostrý vízový režim na ně! Rusové jsou mafiáni stejně jako Vietnamci, takže je dobré na ně hodit také něco dalších formulářů, kdyby nám do toho našeho Česka chtěli na výlet.

Přiznejme si to. Neumíme ani zařídit, abych si nemohl v holešovické tržnici koupit "značkové" oblečení. Jak pak po té naší policii můžeme chtít, aby šla po krku vietnamské mafii?

"Musíme připravovat konkrétní opatření, tak abychom byli schopni Českou republiku ochránit před pácháním trestné činnosti," řekl ministr vnitra Ivan Langer.

Úplně si to umím představit. Pro české policisty budou asi Vietnamci jeden jako druhý, a tak chtějí zastavit přisun nových, aby se stihli aspoň trošku zorientovat. Nebo ne pánové odhalovači organizovaného zločinu? Nebylo by náhodou lepší nějaké Vietnamce nabrat, aby vám s tou prací pomohli?

A co ty vládo? Jaký signál myslíš, že posíláš těm Vietnamcům, kteří tu slušně žijí?

(A já vím, skončí to tím, že pár lidí na hanojské ambasádě dostane pro korupci výpověď a přijde tam nová optimistická krev, která už pozná zrno od plevele bez přihlížení k výši úplatku. Třeba lvovský konzulát je toho nejzářnějším příkladem)