Poslední případy odhalených nelegálních pěstíren marihuany ukazují, že tato forma kriminality úzce souvisí s problematikou černých odběrů elektrické energie.

Pěstírny většinou bývají vždy spojené i s krádeží elektřiny, protože "poctivě" by byl provoz pěstírny finančně příliš náročný. Na jednu průměrnou sklizeň tak odhadem připadá krádež elektřiny přibližně za 300 tisíc. Záleží samozřejmě na konkrétních velikostech pěstíren a jak rychle se jí podaří odhalit...

 

Stále kvalitnější práce

Pěstírny marihuany a jejich propojení na černé odběry elektřiny se staly jevem, který je již  víceméně zaběhnutý a typizovaný. Co se však stalo překvapujícím trendem poslední doby, je relativně vysoká kvalita odvedené „elektrikářské práce“, která je potřebná k tomu, aby celý nelegální podnik maximálně vynášel. Jak je vidět z přiložené fotodokumentace mnoha případů, nejedná se již o běžné amatérsky „zdrátované“ obvody. Odvedená práce má navíc dosti podobný rukopis v používaných postupech a v profesionalitě výběru i zapojení veškeré techniky.

 

Naši pracovníci tzv. útvaru pro odhalování Netechnických ztrát (NTZ) se v poslední době, v úzké spolupráci s policii, s tímto jevem setkávají stále častěji. Zůstává otázkou, jestli za tímto účelem přicestoval elektrikář přímo ze země, odkud pochází největší část nelegálních pěstitelů, nebo zda jde o experta ryze místního.

 

Malá „elektrárna“ přímo doma

Vzhledem k počtu instalovaných zařízení v poslední pěstírně objevené v Hořesedlích (okres Rakovník) ale tato profesionalita odborníka asi příliš nepřekvapí. V přízemí za obchodem, v prvním patře, mezipatře a na půdě byl nalezen jeden přímotop 1500W, ponorné čerpadlo 800W a 129 (opravdu – stodvacetdevět) lamp 600 W, jeden větrák a tři oddělené vzduchotechniky k filtrování. Ruku na srdce, taková zátěž už přeci vyžaduje trochu odborné práce!

Martin Pavlíček, manažer komunikace ČEZ