Ať dnes v noci dopadnou jakkoli, mají letošní americké prezidentské volby celou řadu prvenství.

Vedle neobvyklých atributů kandidátů na nejmocnějšího muže planety (stáří, barva pleti), jejich rekordních investic do kampaně, nebývale vysokého globálního mediálního zájmu o volby a olbřímí divácké účasti na jednotlivých volebních mítincích (srovnatelné prý jen s vypjatou volební atmosférou šedesátých let) se v letošních amerických prezidentských volbách naplno projevil i další aspekt: zájem celebrit, známých osobností ze světa hudebního, filmového či módního průmyslu.

Barack Obama má v tomto směru úplně novou, jedinečnou pozici. Jako jeden muž se za něj postavili „hvězdní“ Afroameričané v čele s vůbec nejmocnější ženou americké zábavy, moderátorkou Oprah Winfreyovou, a nejbohatším hercem současnosti, komikem Willem Smithem. A to není málo.

Zatímco celonárodně populární Oprah Winfreyová se několikrát ujala hlavního moderátorského slova na Obamových mítincích, multimilionář Smith, který podle údajů prestižního amerického ekonomického magazínu Forbes jen za loňský rok vydělal přes 80 miliónů dolarů, se netají tím, že svému favoritovi Obamovi významnou finanční částkou přispěl na prezidentskou kampaň.

Ještě o víkendu byl obrovský zájem černošských celebrit vidět i v centru Miami, metropoli jednoho z klíčových států letošních voleb, jižanské Floridy.

V prostorách Florida Memorial University v Miami Gardens spolupořádal nejbohatší rapper současnosti, hudební producent Jay-Z, se svou ženou Beyoncé Knowlesovou velkolepý mítink s názvem Last Chance for Change (Poslední šance na změnu). Účast byla obrovská.

Hvězdná podpora Obamy se projevila i v módě americké ulice. Knowlesová už před několika týdny nadchla trh módní linií triček s pop-artově vyvedenou podobiznou Baracka Obamy.

Duo Knowlesová - Jay-Z se vůbec projevilo jako silný článek pracovité armády Obamových "pomocníků" - ještě v pondělí tento manželský pár, spolu s dalšími kolegy z hudební branže, Seanem "P.Diddy" Combsem či nositelkou mnoha cen Grammy Mary J. Blige, demonstroval svou podporu na shromáždění Obamových příznivců v Ohiu.

Barva pleti hvězd však nerozhoduje – podporovat Obamu je v Hollywoodu zkrátka in. A herci a hudebníci se nebojí vystupovat se svým názorem před publikem, projevovat svůj politický názor v rozhovorech pro prestižní módní a společenské časopisy, honosit se obamovskými odznaky a tričky. Celebrity pro Obamu, Obama je celebritou.

 

Za demokratického kandidáta se takto veřejně postavila třeba Gwyneth Paltrowová, Leonardo Di Caprio, Steven Spielberg, Oliver Stone, Ben Affleck, Matt Damon, Ryan Phillippe nebo George Clooney. Zpěvák Bruce Springsteen pro Obamu uspořádal dokonce samostatný koncert, v němž Obamu s celou rodinou pozval na pódium. Publikum samozřejmě bouřilo nadšením. Jedna z nejtalentovanějších mladých hereček současnosti Scarlett Johanssonová se zase pravidelně účastnila volebních mítinků ozdobená obamovským odznakem (a jako o život rozdávala podpisy).

Obamovi patřil i letošní Halloween, respektive halloweenské dýně. O uplynulém „dušičkovém“ víkendu se třeba kalifornské Beverly Hills zaplnilo tradiční oranžovou halloweenskou zeleninou dozdobenou potiskem Obamova portrétu. Rocková hvězda má být všude.

Podobně, byť v menší míře, se americké celebrity snažily před čtyřmi lety podpořit Johna Kerryho. Nebylo jim to však mnoho platné. Zda dostane Hollywood po letech konečně příležitost k oslavě, ukáže už dnešní noc.

 

Foto: ČTK/AP, Reuters, archiv HN