Moje kamarádka Margot je asi typická Newyorčanka, jestli něco takového existuje.

Už třicet let bydlí v útulném bytě v Greenwich Village, je vzdělaná, cestuje, zná se s lidmi, „co tu něco znamenají". A často pracuje pro vládu, před deseti lety to byla jedna z tří našich průvodců během měsíční cesty po USA na útraty amerického daňového poplatníka. (Ještě jednou děkuji moudré administrativě Billa Clintona.)

Takže Margot je bez debat demokratka.

V roce 1999, když byla na návštěvě v Praze, schylovalo se tu zrovna k senátnímu souboji Hillary Clintonové s tehdejším starostou New Yorku Rudym Giulianim. (Giuliani z něj nakonec kvůli nemoci odstoupil a Clintonová vyhrála úplně bez problémů.)

„Tak koho budeš volit, Margot?" zajímalo mě.

„No samozřejmě že Hillary. Toho militantního polofašistu volit fakt nemůžu."

„A koho jsi, Margot, volila při volbách starosty?"

„No... Giulianiho. To je zase fakt, že Greenwich Village je teď o moc bezpečnější."

Margot je prostě typická newyorská demokratka.

A pomůže nám pochopit, jak se tu vlastně lidi rozhodují při různých typech voleb.

Radnici města s největším procentem příslušníků menšin v celé Americe vládnou už od roku 1993 republikáni - po Giulianim tu už dvakrát za sebou vyhrál Michael Bloomberg. Což nám ovšem celý příběh tak trochu komplikuje, neboť Bloomberg v sobě republikánské srdce objevil těsně před volbami starosty v roce 2001, předtím byl celý život demokratem - pravděpodobně jedním z nejbohatších, a to i když počítáme Hollywood a Silicon Walley. 

V úterý bude ale Margot i New York volit za prezidenta Obamu. Ti uvědomělejší nosí jeho placky přímo na mikinách i na jogging v Central Parku. Na jeho východní straně, v honosné Upper East Side, by se nejspíš našli i nějací voliči McCaina, ovšem buď nemají potřebu to ukazovat plackami na svých na míru šitých oblecích, anebo prostě už i v téhle příjmové skupině patří k dobrému tónu „volit změnu" - a doufat, že Obama své heslo o „rozprostřeném bohatství" nemyslí až tak doslova.

Do té doby ale bude znít věta „Taky jsem volil Obamu" na večírcích dobře.