Co vám říká zkratka LGBT? Je to označení lesbické, gay, bisexuální a transgenderové menšiny. A vláda na svém příštím zasedání bude jednat, zda pro tyto menšiny zřídit v rámci Rady vlády pro lidská práva speciální výbor. (Zde je k dispozici program jednání vlády, návrh je zařazen pod bodem B-13 a nazvaný Návrh na změnu statutu Rady vlády České republiky pro lidská práva).
Už v roce 2007 zřídila ministryně Džamila Stehlíková Pracovní skupinu pro otázky sexuálních menšin. Jak se uvádí v jednom z výstupů jejího úřadu, „za dobu své existence vytvořila tato skupina odbornou a zajímavou platformu pro diskusi na téma sexuálních minorit – gayů, leseb, bisexuálních a transsexuálních lidí. Výstupem z její činnosti je Analýza situace lesbické, gay, bisexuální a transgender menšiny v České republice“.
Tato analýza stojí ze přečtení. Vskutku neveselé čtení…
Otázka zřízení zvláštního výboru pro LGBT menšiny se projednávala například i na Radě vlády pro lidská práva. Přestože se zde objevovaly nesouhlasné hlasy, nakonec pravděpodobně převážil názor hrdiny homosexuálního odboje J. Hromady, že „LGBT menšina je tak jedinou, která nemá oficiální partnerství se státní správou. LGBT menšina v současnosti nemá celostátní platformu a tudíž je zřízení výboru naprosto nezbytné.“ Vyznamenal se i P. Čižinský,  se svoji paralelou mezi náboženskými a sexuálními menšinami. „Obě skupiny (LGBT menšina a náboženské skupiny) jsou často vnímány antagonisticky, ale problémy mohou mít společné, např. při svěřování dětí do výchovy. Proto by bylo vhodné, aby oba výbory vznikly.“ (Více zde.)
Víc zatím nenapíšu. Pevně totiž doufám, že ministři budou na jednání vlády při smyslech a že jim jejich spolupracovníci u tohoto bodu červenou tužkou napsali slovo „NE“. V opačném případě by měli iniciovat také výbor pro bílé, heterosexuální, v manželství žijící a daně platící muže. Ti jediní jej zatím nemají.