Pražský primátor se rozhoupal a odvážil se kandidovat na předsedu ODS. Může mi to být jedno. Straníkem nejsem a nemohu to ovlivnit. Nicméně to sleduji a dovolím si několik poznámek. Jde totiž o princip. Je pravda, že zatímco jsem svoje poznámky sepsal, všechny je řekl Jakub Železný v televizní relaci.

Moje poznámky jsou vedeny právě otázkou v nadpisu. Pokud je Mirek Topolánek kapitánem, tak Pavel Bém od posledních vnitrostranických voleb slouží jako první důstojník a musel mít přehled po tom, co se na kapitánském můstku i v podpalubí děje. Nese tedy odpovědnost za stav vody v lodi a neměl by se vymezovat vůči kapitánovi ve chvíli, když se loď zachvěla. Za kurz byl plně odpovědný a nemůže tedy nabízet skutečnou změnu. Zachytil jsem zprávu, že si to podobně myslí také minimálně jeden odstupující hejtman.

Pavel Bém je mužem médií. Jeho výtečné paraboly a dobré řečnické umění se dobře natáčí. Mluví nepříjemně často o pokoře, zříká se patetických póz a předvádí je. Jeho bohatá mimika se dobře snímá a fotografuje. Zástup asistujících mladých novinářů či studentů je omračující. Často a rychle se střídají a na dno očí malého muže nedohlédne nikdo z nich. Všichni pro něj pracují a každý má pocit prvního asistenta prvního důstojníka. Občas se ale velící první důstojník ode všeho vyváže a odjede na delší očišťující kůru, například do Himalájí. Je Pavel Bém člověkem pro dlouhý pochod?

Ambice prvního důstojníka směřují vysoko. Nikdo ale neví kam, protože důstojník vždy vysvětlí všechno, ale nikdo přesně neví nic. Prozatím Pavel Bém nepředstavoval žádný nový směr, proto jej ztěží dovede nabídnout nyní. Tvrdí, že má "obrovský strach" a to je stará metoda. Tou se šlehá dopředu politika už delší dobu. Až na výjimky všichni lídři poslední doby, v čele s prezidentem, stále mluví o strachu. Ale já odhlédám od politických řešení, o kterých se jistě rozepíše jiný bloger. Já spíše hledám lidské rozměry osobnosti primátora, který se dosud pozici vyzývatele bránil. Jako volič bych si přál, aby nebyl jediným protikandidátem neúspěšného kapitána.