Kdyby se hypoteticky konalo za týden druhé kolo i u voleb do krajských zastupitelstev, jistě by nebyla politická mapa republiky celá oranžová. Náhodní voliči ČSSD by se zalekli výsledku „svého" rozhodnutí, kterým je de facto vláda jedné strany, navíc s podporou a spoluprací bývalé jedné strany (a ta by moc ráda vrátila do Ústavy pověstný čl.4 o její vedoucí úloze!). Kdyby jsou chyby. Rozsáhlé zapojení komunistů do krajského spoluvládnutí je velkou chybou, ale bohužel už žádným kdyby.

Hlavním důvodem prohry ODS je podle mého názoru přecenění politické gramotnosti nerozhodnutých voličů - a pouze o těch volby jsou - zdůrazňováním čistě regionálních, ne celostátních témat a problémů. Z toho se do příštích voleb jistě poučí a bude v bledě modrém (barva souhlasí) kritizovat neschopnost a skandály sociální demokracie. Kromě opozice v krajích bude po středečním hlasování o (ne)důvěře vládě možná muset odejít do opozičního postavení i ve Sněmovně.

Tam se zformuje a zreformuje. Posílit ji může jistota, že výsledky letošních krajských voleb jsou základem vítězství ODS v těch příštích. Politické kyvadlo má totiž svůj ustálený pohyb doleva, doprava, doleva, doprava, ...

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S.  Pro jistotu: důvodem textu není "přání otcem myšlenky", autor je nestraník (z projevů některých politiků ovšem často musí na velkou stranu)