Více než stovka amerických ekonomů se postavila za ekonomický program Johna McCaina a označila plán Baracka Obamy za špatný. Jejic hlavní argument je, že Obama plánuje zvýšení daní, což poškodí americkou ekonomiku a sníží její ekonomický potenciál.

 

Three Americans Share Nobel Prize For Economics

Další argument je, že Obama může ohrozit zahraniční obchod svoji snaho uznovu regulovat dohodu o zóně volného obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem NAFTA. Celé prohlášení je poměrně stručné, nicméně podepsali ho znamí ekonomové, například Gery Becker - na obrázku zcela vpravo, James Buchanan (oba nositelé Nobelovy ceny za ekonomii), Robert Barro, Michael Porter a Kenneth Rogoff z Harvardu a řada dalších.

Obama včera zveřejnil podrobnosti svého plánu na stabilizaci finanční situace. Poměrně nekontroverzní je návrh na eliminaci pokut při výběru z důchodového účtu a na uvolnění požadavku prodávat akcie při dosažení 70 a půl roku věku.

Obama chce také, aby federální vláda půjčovala státům americké Uniea a by poskytla daňovou úlevu ve výši 3000 dolarů za každé "nové" pracovní místo vytvořené v USA. To jsou klasické levicové návrhy, které většinou nevedou k ničemu jinému než umělému vytváření míst v místě A a eliminaci stejných míst v místě B.

Obama chce také prodloužit dobu pobírání dávek v nezaměstnosti a dále požaduje, aby každá finanční insituce, která přijme pomoc státu (v rámci plánu "700 miliard") vyhlásila devadesáti denní moratorium na exekuci domů s nesplácenými hypotékami.