Dnešní ráno na akciové burze v New Yorku začalo stejně hekticky, jak skončil včerejšek: během pěti minut vyrostl index Dow-Jones o dalších 400 bodů. Investoři byli povzbuzeni zprávami o nalití 250 miliard dolarů do amerických finančních institucí, žádostí prezidenta Bushe o zvýšení objem uprostředků na stabilizaci finančního sektoru ze 700 na 800 miliard dolarů také a  zárukou americké vlády na veškeré běžné účty v amerických bankách.

Euforie poté trochu ochabla, přece jenom po růstu o 11% v pondělí bylo těžké argumentovat, že akcie by mohly vzrůst o dalších 5 či více procent.

Důležitější než akciový trh je však vývoj na peněžním trhu. O něm nemáme tak detailní a standardizované údaje, je však možné podívat se na oblíbený indikátor TED spread. Obrázek v titulku ukazuje, jak dramaticky se spready zvýšily, z běžné úrovně okolo desetin procentního bodu až nad 4%. Taková úroveň činí jakékoliv půjčování na mezibankovním trhu mimořádně nákladné. Je proto velmi důležité, že dnes TED trochu poklesl - viz větší obrázek vedle. Nicméně, jakkoliv je pokles o téměř tři desetiny procentního bodu (více než 6% hodnoty) vítaný, TED je stále mimořádně vysoko...