V dnešní debatě prezidentských kandidátů McCaina a Obamy se střetly dvě strategie. Ať už šlo o ekonomické či o zahraničně politické otázky, kandidáti volili stejný postup při svých odpovědích.

McCain byl optimistický a apeloval na Američany, aby věřili jemu a  hlavně sobě. Všechno se podle McCaina dá vyřešit, pokud Amerika bude optimistická a energická velmoc, vyjednávající, ale také jednající, je-li to nutné. Obama byl mnohem uvážlivější, upozorňoval spíše na chyby Bushovy administrativy a ukazoval, jak by se choval odlišně.

V ekonomické oblasti začal McCain poměrně nečekaně, když navrhl řešit současnou krizi výkupem hypoték federální vládou a jejich re-financování tak, aby si je lidé mohli dovolit splácet. To je velmi populistický a neproveditelný návrh, který jde přímo proti zásadám McCaina v jiných otázkách, kde trvá na zodpovědnosti jednotlivce a vždy argumentuje pro menší roli vlády.

Slabší okamžik Obamy přišel při diskusi zdravotnictví. Překvapivě pro demokrata argumentoval pro zachování stávajícího systému zdravotního pojištění, vázaného na zaměstnání a tvrdil, že je možné ho učinit efektivnější pomocí lepší regulace ze strany federální vlády. McCain navrhuje rozdělit zaměstnání a pojištění a dát každé rodině refundovatelný daňový kredit ve výši 5000 dolarů. Obama tak vlastně navrhuje ponechat dnešní systém, který je drahý a vede k tomu, že téměř 50 milionů Amerianů nemá zdravotní pojištění. Pro tyto navrhuje Obama speciální federální fond, obdobu Medicare.

Ani jeden z kandidátů nepřišel s ničím kredibilním v otázce energetické politiky. Obama mluvil o alternativních zdrojích, McCain o těžbě z pobřežních vrtů. Oba návrhy jsou diskutovatelné, ale ani jeden z nich neřeší americkou závislost na energetických zdrojích. McCain ovšem skóroval, když upozornil, že Obama hlasoval pro energetický zákon předložený prezidentem Bushem, zatímco on, McCain byl proti němu. ("It was an energy bill on the floor of the Senate, loaded down with goodies, billions for the oil companies, and it was sponsored by Bush and Cheney," McCain said. "You know who voted for it? You might never know. That one. You know who voted against it? Me.")

Jestli debata pomůže k rozhodnutí Američanům není jasné, mě se zdál výkon McCaina přesvědčivější.

Ondřej Schneider