Americká centrální banka FED dnes udělal další krok stát se tím, čím kdysi bývala Státní banka československá, tzv. "monobankou". Tento termín se používá v ekonomické teorii na popis těch centrálních bank (socialistických) států, které dělají všechno - vydávají peníze, úvěrují podniky a sbírají vklady od obyvatel. FED dělá to první, teď se přihlásil  k nákupu dluhopisů od ne-finančních podniků (tedy de facto k jejich úvěrování), zbývají už jen ty vklady od obyvatel. Vzhledem ke garancím za vklady k tomu ale není daleko :-)

FED bude nakupovat krátkodobé dlohopisy vydávané firmami na financování jejich běžných výdajů. Tento trh "commercial papers" rychle klesá: za poslední tři týdny zmizelo z trhu více než 10% z celkových 1,6 bilionů dolarů (což je zase více než 10% amerického HDP).

Jeden rozdíl mezi FEDem a socialistickými "bankéři" tu ovšem je: FED usiluje o stabilizaci kapitialistického systému a je intelektuálně o galaxie dál, než byl všechny státní sodialistické banky. Bohužel, to ho zřejmě nezachrání před masivní kritikou zleva  i zprava. Takže spíše pro posílení připojuji úžasnou parodii studentů Columbia Business School na Bernankeho (resp. na jejich šéfa Hubbarda, který si dělal naději na Bernankovo místo v čele FEDu). Podle mě je to dokonalé.