Již několikrát jsme psali o potížích evropských bank (naposledy tady, předtím třeba tady). Koncem minulého týdne se rozhodli napřed Irové, že garantují všechny závazky irských bank, což se zdálo být neuvěřitelné opatření. Nicméně, v neděli se k Irům přidali Němci, hned po nich i Dánové  a britský ministr financí Darling podobnou akci naznačil. Zítra se budou vkladatelé v ostatních zemích Evropy ptát "Proč ne naše vláda? To si ty peníze radši převedu do Německa/Dánska/Irska". A na ještě větší průšvih bude zaděláno.

Těžko se věří, že by německá vláda reagovala takhle rázně jen kvůli důležité, ale ne zásadní bance Hypo Real Estate, tím spíše, že HRE dostane  výpomoc 70 miliard dolarů (to je více než 80% částky vynaložené americkou vládou na záchranu nesrovnatelně větší AIG). A těžko také věřit, že Česko je skutečně tak skvěle izolované od vnějšího (finančního) světa, aby se nás to nijak nedotklo.

Znepokojivé (i když v současné situaci zřejmě zcela opomíjené) je volání Francie po uvolnění rozpočtových pravidel Evropské unie - Paktu stability a růstu. Pakt lze kritizovat z mnoha důvodů, nicméně Francii jde stále jen o jedno: zbavit se břímě jakékoliv rozpočtové kontroly ze strany Evropské unie. Zkoušela to před 8 lety, před 3 a zkouší to i nyní. Obávám se, že oslabené Německo nebude tentokrát schopné Francii zastavit.