Jak píší páteční HN, součástí Bushova záchranného balíčku na znárodnění aktiv bank ve výši 700 miliard dolarů, který zatím prošel horní komorou Kongresu, Senátem, je mj. i slib úlevy pro firmy, jejichž zaměstnanci dojíždějí do práce na kole.

 

Ježdění na kole evidentně nemá nic společného se záchranou finanční situace v USA – jde asi o úlitbu demokratickým envirionmentalisticky naladěným zákonodárcům. Je to smutná logika. „Dejte nám tam úlevu na kola, a my těch 700 miliard dolarů na vykoupení bank schválíme.“

 

Návrh Zákona o nouzové hospodářské stabilizaci (mimochodem přílepek k zákonu o Důchodovém zabezpečení zaměstnanců) vskutku, na str. 205-207, obsahuje novinku, že počínaje 31. prosince si sníží firmy základ daně o 20 dolarů za každého zaměstnance a měsíc, kdy se zaměstnanec dopravuje do práce na kole.

 

Vláda balík nazývá TARP (Troubled Asset Relief Program – program ulehčení bankám od problematických aktiv). Spíš by se hodila zkratka TRAP. Program je totiž PASTÍ, která problémy, způsobené jednou státní regulací, léčí novými státními regulacemi. Kritizoval jsem v České republice očištění aktiv bank a jejich přesun – za peníze daňových poplatníků - do České konsolidační agentury. Kdybych byl americký občan, kritizoval bych současný plán úplně stejně a kdybych byl zákonodárcem, nehlasoval bych pro něj.

 

Článek o příčinách krize – nezdravých státních regulacích, státních manipulacích s úrokovou mírou a státem založených organizacích na podporu bydlení pro chudé Fannie Mae a Freddie Mac budu publikovat v pondělním vydání časopisu Euro.