Debata mezi kandidáty na funkci viceprezidenta USA, demokratem Joe Bidenem a republikánkou Sarah Palin, se odehrává právě nyní v St.Louis. Oba dva hrdě ukazují americkou vlajku na klopě a mluví přímo do kamery. Být volič, asi bych se schoval....

Prvních 40 minut bylo věnováno ekonomickým otázkám a musím přiznat, že jsem zmaten.

Kandidáti samozřejmě debatovali současnou situaci americké ekonomiky a návrhy na vyčištění 700 miliard dolarů z knih finančních institucí. Joe Biden opakoval asi desetkrát, že za současnou situaci může excesivní deregulace finančních trhů a že vláda prezidenta Obamy by na Wall Street udělala pořádek. Není mi jasné, jakou deregulaci Biden myslel (neregulované hedge fondy zatím žádnou pomoc od nikoho nedostaly, jediná významná deregulace byla demontáž Glass-Steagall zákona, který rozděloval komerční a investiční bankovnictví - více o výhodách této demontáže tady: Wall Street končí..), nicméně v Amrice 2008 je to mantra, kterou opakují všichni, takže nelze očekávat, že by demokratický kandidát na viceprezidenta říkal něco jiného.

Zajímavější je, že ani Sarah Palin se neodchyluje od této mantry. Několikrát opakovala, že vláda prezidenta McCaina by vymítila "korupci" na Wall Street, což mi opět není jasné co přesně má být. Ale zní to dobře!

Další téma byly daně: Joe Biden se zaklínal, že Barack Obama by nezvýšil daně pro 95% Američanů ("Ani o cent!"). Naopak slíbil snížit daně pro všechny vydělávající méně než 125 tisíc dolarů ročně (což je 85% Američanů). Biden přitom zapomněl zmínit plány na zvýšení stropu pro odvody sociálního pojištění, které fungují stejně jako daně. Sarah Palin byla poměrně vágní, tvrdila, že současná situace na finančních trzích nijak nemění plány McCaina na snížení daně ze zisku firem. Snížení daní ovšem vyprovokovala Bidena k útoku, když argumentoval, že nová administrativa by měla uvalit mimořádnou daň na zisku olejářských firem, které "moc vydělávají". Biden opět nespecifikoval, kdože vlastní tyto korporace (většinou americké penzijní fondy) a čí peníze by to tedy byly.

Kandidáti se střetli v názorech na zdravotní systém USA jeho reformu. Biden útočil na plán McCaina odstranit daňové výhody pro firmy, poskytující zdravotní pojištění a místo toho poskytnout daňový kredit přímo domácnostem. Podle Bidena by plán vedl k ukončení pojištění pro 20 milionů Američanů, což je zcela spekulativní číslo. (Tady to je: He taxes as income every one of you out there, every one of you listening who has a health care plan through your employer. That's how he raises $3.6 trillion on your -- taxing your health care benefit, to give you $5,000 plan, which, his website points out, will go straight to the insurance company. And then you're going to have to replace a $12,000 -- that's the average cost of the plan you get through your employer; it costs $12,000 -- you're going to have to pay -- replace $12,000 plan, because 20 million of you are going to be dropped.)

McCainův plán má velkou přednost v tom, že odstraňuje stávající neefektivnost a nespravedlivost mezi Američany, kterým pojištění platí zaměstnavatel (a odečítá si to od daní) a kteří si pojištění platí sami (z čistého příjmu). Bohužel, Sarah Palin se to této diskuse moc nepouštěla.

Poslední ekonomické téma byla energetická politika. Biden argumentoval, že demokraté prosazují alternativní zdroje energie, které republikání odmítají. Palin zase argumentovala, že ona jako guvernérka Aljašky donutila velké olejářské firmy financovat plynovod přes Aljašku, který by měl stát desítky miliard dolarů.  Jakkoliv jsou oba tyto pohledy legitimní, nepostihují hloubku energetického problému USA. Sarah Plain dokonce tvrdila, že v Americe je spousta ropy, jen je třeba uvolnit pravidla pro těžbu.

Zbytek debaty (psáno po 80 minutách, 40 nám ještě zbývá) bylo věnováno zahraniční politice a základním předpokladům Bidena a Palin pro funkci viceprezidenta. Biden většinou ostře kritizoval osm let vlády George Bushe a snažil se Američanům sdělit, že je jedním z nich, že jim rozumí (Biden má nejnižší příjem ze všech senátorů, jezdí každý den vlakem z Delware do Washingtonu).  Palin argumentovala svojí zkušeností ze svých funkcí na Aljašce a snažila se mluvit jazykem, který od ní očekávají "obyčejní" Američané - jednoduše, co to znamená pro Vás, spolu to dokážeme, "change is coming..."

Ještě poznámka na okraj: za 80 minut si kandidáti ani jednou neskočili do řeči, ani jednou neobvinili moderátorku z neobjektivity či neznalosti.

AKTUALIZACE VE 22:45:

V závěrečných vystoupení oba kandidáti apelovali na voliče, aby volilijejich strany (překvapení, já vím). Palin tvrdila, že McCain a ona bojují za svobodu Američanů, že se budou snažit Američanům uhnout z cesty, aby mohli uskutečnit své sny. Biden tvrdil, že on a Obama umožní Americe uvolnit to nejlepší, co v ní je, a že volby v roce 2008 jsou nejdůležitější volby pro většinu Američanů v jejich životě.