"V krajských volbách nevolíte Topolánka, Julínka, ale mě" říká Petr. "Když uspějeme ve volbách, tak má vláda legitimitu dál vládnut," míní Pavel, čímž naznačuje, že v opačném případě je to naopak. Co si máme vzít z prohlášení hejmana Petra Bendla (HN 29.9.) a primátora Pavla Béma (HN 2.10.) před krajskými volbami? Má to být referendum o vládě nebo spíš o tom, jak se současným hejtmanům a radám dařilo spravovat své kraje?

Pánové račte se dohodnout. Osobně ve svém kraji současné výsledky nepovažuji za špatné, ale předvolební kašpařinou se dá zkazit ledacos. Pokud náš hejtman místo jednoduchého výčtu dosavadních výsledků a nástinu těch očekávaných na bilboardech sděluje, že "ostatní nabízejí kandidáty, my hejtmana", řekne si člověk "jen aby", či "pýcha přechází v pád" a začne si s větším zájmem pročítat programy konkurence.

Nutno ale poznamenat, že ve srovnání s konkurencí má "strana hejtmanů" na Olomoucku slušně napsaný program. Někteří se ve snaze zalíbit každému rozepisují povšechně o všem a konkrétně o ničem. U sociálních demokratů vzbuzuje pozornost, že snad jako jediná strana u nás nezmiňují zájem o spolupráci s univerzitou, tedy největším podnikem v kraji. Inu, univerzitního patriota se i tohle může lehce dotknout. To raději budou sbírat laciné body rýpáním do "nesmyslných poplatků za návštěvu lékaře", které s krajskými volbami nemají co do činění, a upřímně - je docela možné, že díky nim vyjdou prostředky na léčbu opravdu vážně nemocných.

Docela bych uvítal, kdyby krajské volby byly o krajské politice a s vládou jsme měli účtovat až při těch poslaneckých. Takže pánové hejtmani - když vyhrajete, vaše zásluha, když ne, tak za to zase můžou "ti nahoře"? Ale no tak...