Dnes večer schválil Senát amerického Kongresu modifikovanou verzi zákona o poskytnutí 700 miliard dolarů na nákup špatných aktiv z finančních institucí. Schválení se očekávalo, pro zákon nakonec hlasovalo 74 senátorů (včetně prezidentských kandidátů McCaina a Obamy), proti jen 24.

Zákon se mírně liší od verze, kterou v pondělí odmítla Sněmovna reprezentantů. V klasicky eklektickém duchu přilepili senátoři k 700 miliardám pro finanční sektor i prodloužení daňových úlev při nákupu solárních panelů, či při podpoře výzkumu. Senátoři také o další rok odložili účinnost zákona o "alternativní minimální dani", která hrozila zvýšit daně pro středně vydělávající Američany. A konečně, senátoři navrhují zvýšit limit pojištěných vkladů ze 100.000 dolarů na 250.000 dolarů.

Když se to všechno sečte, vychází to tak, že Senát zvýšil rozpočtové náklady zákona o nějakých 10 miliard dolarů ročně. Další náklady mohou vzniknout z vyššího pojistného na vklady, i když regulátor (Federal Deposit Insurance Company) se zatím tváří statečně a nechce pojistné pro banky zvyšovat.

Zítra má o zákonu znova hlasovat Sněmovna reprezentantů, takže to bude zajímavé.