Včera Fortis, dnes Daxia a islandská banka Glitnir... Evropa rychle dohání Ameriku. Dobrá zpráva je, že evropské vlády jsou schopné efektivně spolupracovat. Fortis znárodnily společně nizozemská, belgická a lucemburská vláda. U Daxie se rychle dohodly vlády Francie, Belgie i Lucemburska. Takže znárodňování nám jde :-)

Irská vláda se rozhodla opakovat švédskou metodu z počátku devadesátých let minulého století a garantovala veškeré úspory v irských bankách a dokonce i všechny úvěry, které si irské banky půjčily. Celkem jde o více než 400 miliard euro, což je jen těsně pod hranicí 700 miliard dolarů, před kterou včera couvl americký Kongres. Wow!

 

AKTUALIZACE 2.10.

Jelikož mě jeden z diskutujících obvinil, že přeji spekulacím a že tedy podporuji irské opatření, uvádím to zde na pravou míru.

Myslím si, že Irové to přehnali. Za prvé, garance je to gigantická, daleko přesahující možnosti irského rozpočtu. Za druhé, je to nekordinovaná akce jednoho z 16 členských států eurozóny, která zvyšuje tlak na ostatní vlády udělat něco podobného.

Mnohem podrobněji se irské garanci věnoval Willem Buiter zde: The Irish Solution: Unlawful