Když minulý čtvrtek vylezla z agentury zpráva, že se podle BIS snaží ruské tajné služby ovlivňovat názor Čechů na brdský radar, úplně jsem nerozuměl, proč to v našem newsroomu vzbudilo takový rozruch.

A co by asi tak měly ruské tajné služby jiného dělat, říkal jsem si. Navíc něco podobného jsem četl už loni a celkem jsem si uměl představit, co bude následovat. Hnutí Ne základnám řekne, že to není pravda, že je Rusové neplatí, make love, not war a mluvčí BIS Jan Šubert pronese jedinou větu, kterou za ta léta používá: "Je samou podstatou tajné služby neinformovat o operacích, které vede, avšak obecně lze konstatovat, že BIS analyzuje všechna možná bezpečností rizika".

A taky to tak nějak bylo, dokud se do věci nevložil Jiří Paroubek, který usoudil, že zpráva BIS je další Kubiceho zprávou, protože před volbami naznačuje spojení ČSSD s Kremlem, čímž chce ODS smazat vlastní aféry.

Tak si to proberme postupně.

Dávají ruské tajné služby peníze odpůrcům radaru? Nevím. Ale kdyby se nesnažily odpor Čechů trochu přiživit, nedělaly by svou práci. Když Rusové vletěli 8. srpna udělat pořádek do úplně cizí země, profesionální pacifisté Tamáš a spol. ani necekli. Což ovšem není žádný důkaz. Možná byli na prazdninách nebo se dojídali po hladovce.

Jsou Rusové spojeni s Lidovým domem? Tady bych byl ještě opatrnější, ale pokud si to BIS opravdu myslí, potvrzuje to starou poučku, že tajné služby stejně nedělají nic jiného, než že čtou noviny.

Chápu, že se to Jiřímu Paroubkovi nelíbí, ale s dovolením bych mu připomněl jeden z jeho nejslavnějších textů, jímž v červnu 2007 vítal v Praze George W. Bushe. "Nemohu než připomenout chování USA v takzvané karibské krizi. Tehdy byly Sovětským svazem umisťovány rakety na území Kuby, přičemž oficiální zdůvodnění Sovětů také znělo, že se jedná primárně o jejich obranu. Kam málem celá věc dospěla, všichni víme," psal Paroubek v MF DNES. O čtvrt roku později totéž zopakoval Putin a BBC i CNN z toho měly první zprávy. Takže je to možná naopak: Rusové neovlivňují ČSSD, Jiří Paroubek inspiruje Kreml. Gratulujeme.

Pak je tu ale ještě ta patálie s ruským generálem, který v létě o radaru řečnil v Lidovém domě právě v den, kdy tu Condoleezza Riceová podepisovala smlouvu o radaru. (Mimochodem, dodnes nechápu, že toho chlápka za jeho drzou větu "Nebudeme vás bombardovat" někdo okamžitě nevyhostil ze země a nezakázal mu sem na dvacet let vstup. Nebo pro jistotu na čtyřicet.) Paroubek se nechal slyšet, že to nebyl dobrý nápad a že o tom nevěděl, protože zrovna pobýval v cizině, ale nějak se mi nechce věřit, že zrovna on netuší, co se mu děje v domě. A jestli ne, možná by stálo za to vymyslet Dimunovi nějakou užitečnější práci, než je noční rozesílání smsek novinářům, pro koho a za co píší.

Já si ale stejně pořád nemyslím, že ČSSD provádí svou antiradarovou masáž na pokyn Moskvy nebo pod jejím vlivem - průzkumy veřejného mínění, jediný inspirační zdroj politiky dnešního vedení sociální demokracie, nejsou ruský vynález.

A protože to opravdu s naší Labour party (zatím model 1982) myslím dobře, tvrdím, že modernizace plíživě postupuje a že se to projeví i v případě radaru. Jsem přesvědčen, že až se ČSSD vrátí i díky svému postoji k radaru k moci, smlouvy (pokud projdou sněmovnou) nikdy Američanům nevypoví - Paroubek moc dobře ví, že tady končí legrace a že říct McCainovi nebo Obamovi "sbalte si ten krám, hoši" fakticky nejde. Dokonce bych se o to s Jiřím Paroubkem klidně vsadil - můj měsíční plat proti jeho (jen pozor, jediné náhrady, které beru, je 22 stravenek po osmdesáti korunách, ale sázím i ty). Slovy klasika: Dámy a pánové, nechci se nikoho dotknout, ale kdo z vás to má?