Někdy levice argumentuje jako pravice a pravice jako levice. Jako např. dnes. Levici se ve sněmovně podařilo prosadit v prvním čtení snížení spotřební daně z benzínu o 2,50 Kč a nafty o 2 Kč (viz článek ihned) . Možná se nechala inspirovat mým článkem „Může být Česká republika daňovým rájem?“, který vyšel v březnovém vydání mého měsíčníku Laissez Faire (poslancům jej samozřejmě pravidelně posílám). Tehdy jsem argumentoval: „Díky posilující koruně se česká sazba spotřební daně 11,84 Kč za litr naturalu dostala nad minimum požadované Evropskou unií ve výši 0,359 euro na litr. Stačilo by nám nyní o 2 Kč méně.“

Milan Urban z ČSSD dnes ve sněmovně snížení sazeb hájil: „V Evropě existuje takzvaná povinná minimální sazba spotřební daně. V České republice, jak už jsem řekl, platíme mnohem víc, než k čemu jsme se zavázali jako členská země Evropské unie, tedy máme prostor pro samostatné, suverénní rozhodnutí tuto sazbu  snížit.“ (viz debata v psp)

Naopak premiér Topolánek kontroval: „Ten návrh není rozumný, on je velmi hloupý! A podpořit ho mohou pouze tři skupiny lidí. První skupina, která tomu opravdu, ale opravdu vůbec nerozumí. Ta druhá, která tomu sice rozumí, ale před volbami je ochotna udělat téměř cokoliv a svůj názor třeba změní. A ta třetí, která chce škodit, která chce na tomto návrhu rozvalit státní rozpočet a přispět k jeho neschválení. (viz debata v psp) 

78 hlasů koalice nestačilo na zamítnutí návrhu Milana Urbana (ČSSD) – (rebelové se zdrželi) – viz hlasování v psp).

V uplynulém volebním období to bylo samozřejmě naopak. Návrh koaličního poslance Tlustého na snížení spotřební daně u benzínu měl podporu opoziční ODS, ale proti byli sociální demokraté. „Ten výpadek 13-20 miliard korun by nebyl žádným způsobem kompenzován. To znamená, že by se zvýšil deficit státního rozpočtu.“, uvedl tehdy ministr Financí Bohuslav Sobotka.