Američtí kongresmani se stále nemohou dohodnout s ministrem financí Paulsonem a šéfem Bernankem o podmínkách pomoci americkým bankám ve výši 700 miliard dolarů. Dohadovaní se pomalu mění ve vážný spor, neboť podmínky plánu se nezamlouvají skoro nikomu mimo vládu USA.

Zajímavé je, jak se na situaci v USA dívají Evropané. Řada politiků se nemůže ubránit tichému uspokojení, protože může konečně říci to milované "Já vám to říkal!". Je pravda, že Američané poučovali Evropu dost dlouho a často mírně arogantně.

Na druhou stranu, Evropané by si měli dvakrát rozmyslet, než se začnou Američanům posmívat. Evropské banky podnikají stejně agrasivně a riskantně jako jejich američtí konkurenti. Pozice bank v Evropě je však v určitém smyslu ještě rizikovější. Jednotlivé evropské ekonomiky jsou mnohem menší než americká ekonomiky a prostředky evropských vlád a centrálních bank jsou mnohem omezenejší. Žádná evropská vláda nemůže ani uvažovat o poskytnutí 700 miliard dolarů!

V Evropě naprosto chybí kontinentální systém finanční regulace a chybí vyjasnění zodpovědností a pravomocí mezi národními regulátory a Evropskou centrální bankou. Je přitom evidentní, že německá vláda ani německá centrální banka nejsou schopné zachránit Deutsche Bank, kdyby to potřebovala, neboť aktiva DB se blíží 80% německého HDP. To je jako by Citigroup měla aktiva ve výši 11 bilionů dolarů. Britská banka Barclays má zase aktiva větší než celý HDP Velké Británie.

A že jsou evropské banky opatrnější než americké? Chcete-li tomu věřit můžete. Tabulka pod článkem, převzatá z článku ekonomů Grosse a Micossiho z bruselského Centre for European Policy Studies "The Beginning of the End Game" ukazuje, že evropské banky mají podobné "leverage ratio" (podíl aktiv ke kapitálu) jako nejagresivnější americké investiční banky. Bearn Sterns měli "leverage" 33, Barclays má více než 60! Deutsche Bank má zřejmě ještě vyšší, neboť už před rokem měla podíl aktiv ke kapitálu přes 50.

Problém s tak vysokou mírou leverage je v tom, že i malý pokles ceny aktiv může zcela vymazat kapitál banky, která takto agresivně riskuje na trhu. Takže si radši přidržme klobouky, evropské finanční trhy mají před sebou zajímavou jízdu. A díky tomu, že nemáme žádnou federální vládu jako Američané, nemáme ani nikoho, kdo by bankám pomohl. Takže v Evropě to bude opravdový kapitalismus ve srovnání v americkou selankou. Jak říkával Kurt Vonnegut: "Haj hou..."

 

 

  Leverage Ratio (total assets/equity
  30-Jun-08 2007
UBS 46.9 63.9
ING Group 48.8 35.3
HSBC Holding 20.1 18.4
Barclays Bank 61.3 52.7
BBV Argentaria 20.1 18.6
Deutsche Bank   52.5
Fortis 33.3 26.4
KBC 24.4 20.5
Lloyd's TSB 34.1 31.0
RBS 18.8 21.8
Credit Agricole 40.5 34.8
BNP Paribas 36.1 31.5
Credit Suisse 33.4 31.5