Kuchtová nenávidí Bursíka a ten zase nemůže vystát ji. A Bém střílí do Topolánka, načež oba společně vystoupí a div se při tom nedrží za ruku. Ale všichni stejně tak trochu tuší, že by toho Topolánka Bém stejně nejraději sesadil. A Špidla měl zase Grosse, který ho nakonec opravdu sesadil. Že si říkáte, že se tohle děje jenom u nás a že by se to v „civilizované“ zemi nestalo? Já si to taky říkala! Chyba. Mám pro vás zprávu. Špatnou pro ty, kdo se chtěli přestěhovat někam, kde je to lepší. Dobrou pro ty, kterým ze škodolibosti ke štěstí stačí, když vědí, že jinde je to stejně špatné.
Stačily tři dny života v Londýně a vím to jistě: nezáleží na tom, kde jste. Jsou věci, které fungují stejně všude na světě. V labouristických kuloárech se těď například spekuluje o tom, co všechno by byl ministr zahraničí David Miliband schopen udělat, jen aby se mohl nastěhovat do Downing Street místo Gordona Browna. Ještě před prázdninami se přitom úplně stejně šuškalo o tom, že Browna co nevidět sesadí ministr spravedlnosti Jack Straw.
Labouristé mají těch problémů víc. Čekají je volby (dost brzo na to, aby se jimi zaobírali už teď) a oni nemají zrovna dobré vyhlídky. V novinách se navíc pořád píše o tom, jak je strana rozdělená na radikální blairovce a brownovce. (To jsou vlastně klausovci a topolánkovci neboli bursíkovci a kuchtovci, akorát mluví anglicky.)
Stranu má zachránit výroční konference, právě probíhající v Manchesteru. Vypadá to nadějně. Miliband o Brownovi prohlásil, že je inspirativní šéf a Brown mu za to nadšeně zatleskal. Blairovci a brownovci si na pódiu i pod ním slibují věrnost a dodávají si kuráž v boji proti konzervativcům.
S nejlepším plánem ale přichází sám Gordon Brown. (Od čeho je taky lídr, že?) Aby dokázal, že vládě ještě rozhodně nedošly síly, slibuje každé rodině, která ještě nemá připojení na internet, sedmi set librový vládní příspěvek. To aby byli do roku 2011 všichni malí Britové on-line. Jestlipak se konzervativci už teď těší na to, jak mu tohle moderní pastelkovné zruší hned, jak se chopí moci? Nepřipomíná vám to něco?