V jednom blogu jsem ukazoval, jak žurnalisté zprofanovali odbornost získanou nejednoduchým studiem ekologie. Pan "kdosi" komentoval ten blog otázkou "komu to slouží?" Kdyby měl kuráž se podepsat, odpověděl bych mu, že se necítím slouhou. Jenže dnes bych mu odpověděl adresněji: mělo by to sloužit žurnalistům ČTK. V Lidových novinách 8. září v oddílu Věda uvedli zprávu o studii Společného výzkumného střediska (JRC) ukazující, že neexistují vědecké důvody považovat potraviny z geneticky modifikovaných organismů za zdravotně rizikovější než jakékoli jiné potraviny.

Kdo se řídí skutečnostmi a ne podvodnou agitací, to ví už dávno, ale je dobře, že se vyslovil statutární orgán EU, snad to omezí vyhazování (našich) peněz za zbytečnou "Ochranu zdraví před GMO". Typický je však dodatek, který ČTK připojila k této zprávě: "Jde také o možný vliv a negativní dopady na životní prostředí, na což opakovaně upozorňují ekologové."

Rád bych požádal žurnalisty z ČTK, aby jmenovali ekology, které mají na mysli. Třeba kdyby si přečetli tiskovou zprávu z listopadu 2003, která praví "Ve dnech 26. až 29. listopadu 2003 se v Praze sešla stovka evropských vědců, kteří se profesionálně zabývají vlivem geneticky modifikovaných (GM) plodin na životní prostředí", dověděli by se, co soudí ekologové - jenže to je opak toho, co tvrdí ČTK.

V tiskovém prohlášení stojí: "Z jednání jednoznačně vyplynulo, že rozsáhlý a navzájem nezávislý výzkum v řadě zemí neprokázal žádné působení GM plodin, které by bylo z hlediska dnešních kritérií vůči životnímu prostředí škodlivé." Možná, že za ekology považují skutečně jen ty, co jednou napsali plakát proti Temelínu a kterým kraluje Princ Charles. Ten je důstojným představitelem ekologů v pojetí našich žurnalistů. Jeho aristokratické vzdělání mu jistě dalo řadu poznatků z rodokmenů královských rodin, ohledně principů etikety, patrně i dějepisu, ale v ekologii a biologii vůbec je to katastrofálně slabé. Žádná hanba, nemůže každý znát všechno, my plebejci se v genealogii královských rodů také moc nevyznáme.

Jenže na rozdíl od Jeho výsosti se k problémům rodokmenů panovníků veřejně nevyslovujeme. Marná sláva, chybí nám aristokratické sebevědomí.

Takže znovu k ČTK: vážení žurnalisté, prosím, jmenujte ty ekology, které máte na mysli a uveďte kdy a kde ekologii studovali, případně jejich ekologické vědecké publikace. Patří k nim skutečně Princ Charles?

Foto: Reuters