Americké finanční trhy dostanou od vlády a Kongersu další pomoc. Ve čtvrtek 18.září večer se sešli ministr financí Paulson, šéf FEDu Bernanke a hlavní zástupci demokratů a republikánů v Kongresu a začali připravovat založení obdoby Resolution Trust Corporation, nebo-li obdoby české Konsolidační banky. Původní RTC vynikla koncem 80. let minulého století, kdy vrcholila krize amerických "záložen". Vláda tehdy do RTC přesunula zhruba 400 miliard dolarů pochybných úvěrů, které RTC částečně prodala, částečně odepsala.

Zatím není jasné, jakou formu americká vláda zvolí tentokrát a za jakých podmínek bude špatné úvěry vykupovat, nemluvě o tom, že není jasné, co všechno bude ochotna od bank převzít. Letošní krize je totiž vyjímečná tím, že finanční produkty, které táhnou ke dnu velké banky jsou velmi složité a není často vůbec jasné, jak je oceňovat.

Američtí ekonomové blízcí demokratům kritizují krok vlády a Kongresu, viz třeba zde Paul Krugman, či Robert Reich tady. Nelze se jim ani moc divit. Pokud Barack Obama vyhraje v listopadu prezidentské volby, zdědí tak obrovské dluhy, že na prosazování řady programů prostě nebude mít peníze. Přiložený obrázek ukazuje, kolik peněz jen v září americká vláda slíbila vložit do krachujících bank a pojišťoven. Dnes se k nim přidávají další stovky miliard...

 

 

Doplněk:

Americké automobilky, které samotné mají obrovské problémy, nezaváhaly a využily krizi na Wall Street k žádosti o vládní pomoc. General Motors prodělal 15 miliard dolarů jen ve druhém čtvrtletí letošního roku, Ford téměř 9 miliard. Chrysler je vlastněný soukromou skupinou, takže nemusí poskytovat tak detailní finanční informace, ale nebude na tom o mnoho lépe. Kongres již začal projednávat podmínky půjčky ve výši 25 miliard dolarů pro automobilky a lze si těžko představit, že by ji v současné atmosféře odmítl poskytnout.