Americká investiční banka Lehman Brothers v neděli požádala o  ochranu před věřiteli, neboli vstoupila do kapitoly (Chapter) 11 amerického bankrotového zákona (právníci prominou). Chapter 11 je v USA poměrně častý nástroj restrukturalizace firem, které pod ochranou soudu prodají část firmy, přepíší dohody s odbory, propustí management a po roce se vrátí do "normálního" světa businessu. Americké aerolinky by nejradši byly v Chapter XI pořád...

Jak to může fungovat ukázala v úterý 16. září dohoda mezi Lehman Brothers a britskou bankou Barclays. Ta se přes víkend zajímala ještě o "živé" Lehmany, odstoupila však z obav před miliardami špatných úvěrů.  V úterý Barclays nepohrdla ani "mršinou" a koupila si licenci, technologii, jméno i zaměstnance brokerské větve Lehman Brothers za 1,75 miliardy dolarů.

Práci by si tak mělo udržet zhruba 10 z celkového počtu 26 tisíc zaměstnanců LB. Barclays, které se v roce 2007 nezdařil nákup nizozemské banky ABN Amro, se tak dostává do první ligy světových investičních bank. Management Barcalys prokazuje pevné nervy a nezbývá než doufat, že mu jeho sázka na rychlé uklidnění situace na finančních trzích vyjde.

"Zombie" Lehman Brothers mezitím pokračuje ve vyjednávání o prodeji svého asset managementu, který by mohl vynést 3- 5 miliard dolarů. Miliarda tady a miliardy támhle a hnedka mluvíme o spoustě peněz.