Nad reportáží Janka Kroupy vysílané televizí Nova visí několik otázek, které se týkají novinářské profese.

První: Bylo ve veřejném zájmu sledovat téma, které autor zvolil? Odpovídám: ANO. Je ve veřejném zájmu odkrýt tajemství, o němž se veřejně hovoří, ale těžko se dokazuje a lehce zametá pod koberec. Je ve veřejném zájmu demaskovat skryté metody politického boje vyhledáváním kompromitujících fotografií, dokumentů a vzájemného udávání.

Druhá: Ospravedlnil tento zájem použití skrytých prostředků jako je skrytá kamera a tajná nahrávka? Odpovídám na ni rovněž ANO. Ačkoli jsou to prostředky „nepoctivé“ (jak o nich hovoří etický kodex syndikátu), bez nich se nepoctivosti nedostaneme na kobylku. Odmítám tedy i argumenty, že aktéři televizního pořadu by se chovali jinak, kdyby věděli, že jsou monitorováni. Samozřejmě by se chovali jinak, ale pak by se také nedalo do tajů „nepoctivého jednání“ proniknout a zdokumentovat je. Těžko si lze představit poslance Moravu, aby před kamerou odpovídal na otázku, pro koho chce koupit snímky z vířivky, komu je nabízel a jak pochodil.

Třetí: Má novinář právo použít v takovém případě provokaci? Odpovídám na ni: NEJSEM SI JIST.

A nejsem ovšem sám. I mínění dosud publikovaných komentářů a rozhovorů není v tomto směru jednotné. Někteří takový postup striktně odmítají s odvoláním na to, že i při investigativní činnosti musí stát novinář nad věcí a do sledovaného děje se osobními názory a zásahy nevměšovat. Druzí tvrdí, že obecně tato zásada platí, ale v záležitosti, jakou se zabývala Kroupova reportáž, je dovoleno použít i provokaci, pokud nespočívá ve vybízení k trestnému činu.

Čtvrtá: Neměl autor pokračovat ve svém sledování ještě dále? Podařilo se mu v podstatě odhalit jen jednoho zcela nevýznamného poslance a zhrzeného bývalého ministra. Odpovídám na ni: ANO. Měl pokračovat a zjistit těch dalších 15 jmen, o nichž byla v reportáži řeč. Jenže vzniká otázka, zda by jeho dosavadní snaha nepřišla prozrazením vniveč a jako řada dřívějších pokusů neskončila jako nějaká okrajová drobnost. Ostatně argument, že to vlastně byla nevýznamná záležitost, „Kroupovi se vlastně nepodařilo ulovit nějakého většího kapra“, jak jsem také četl, vyvrací současné zemětřesení na české politické scéně.

Pátá: Co je asi ještě ukryto v tom čtyřicetihodinovém materiálu natočeném skrytou kamerou? Nevím.

Miroslav Jelínek, předseda SN ČR