Maryland není Aljaška, místo ledních stadiónů jsou zde zelené trávníky, místo „hokejových" zde spíše potkáte „fotbalové" matky. Třeba šestačtyřicetiletou Jane, která spoluorganizuje klukovskou ligu, její dvanáctiletý syn je hráčem jednoho z týmů.

Jako „bílá žena" by měla Jane patřit k těm, jež by mohla aljašská guvernérka Sarah Palinová přivést k republikánovi McCainovi. Tedy podle průzkumů, které ukazují, že jeho kandidátka na viceprezidentku přitahuje procenta z této demografické skupiny.

Jane ovšem zaznamenala opačný posun. Přemýšlela o McCainovi, ale teď říká, že „se Sarah Palinovou jej volit nemůžu".

Jane je katolička a s evangelikány prý nemá problém. Se Sarah Palinovou ovšem ano. Nevadí jí ani tak postoje, jako jejich aplikace. Nechce už, aby se výsledek voleb rozhodoval na interupcích a manželstvích homosexuálů. A nechce, aby Amerika vedla v Iráku „svatou válku".

„Modlete se za naše muže a ženy v armádě....," vyzvala Palinová v červnu ve Wasille, v kostele apoštolské (letniční) evangelikální církve. Nejstarší syn Palinové rukuje v těchto dnech do Iráku, k modlitbě za jeho šťastný návrat by se Jane prý připojila. Ale už ne k tomu, že bojovat do Iráku odcházejí mladí Američané, jak věří Palinová,  podle „Božího plánu", v rámci „Božího úkolu".

 Sarah Palinová také prosila spoluvěřící, aby se pomodlili za zdar plynovodu, velké investice, která je pro Aljašku nesmírně důležitá. Ani s tím by neměla Jane problém. Ale vadí jí, že pastor kostela, kam Palinové dvacet let patřila, argumentuje její vírou, když mluví o ropném vrtání. „Sarah zná (knihu) Genesis, Bůh je stvořitelem světa ...  a na nás je péče o něj, neničit životní prostředí. Takže Sarah v žádném případě nepoškodí aljašskou tundru," je přesvědčen pastor. Jane také zná Genesis, ale prý by raději viděla nezávislou vědeckou studii.

V současné kampani Sarah Palinová o své víře zatím nemluví a doma na Aljašce je nesmírně populární, i když jen 22 % obyvatel Aljašky chodí pravidelně do kostela, takřka dvakrát méně, než je celoamerický průměr. Agnostiků a ateistů je tam naopak bezmála dvakrát více. Jane se prý přesto bojí, že „únavná kulturní válka", která už dlouho rozděluje Ameriku, by s Palinovou v Bílém domě mohla ještě jen nabrat na intenzitě.

(Text vychází také v Hospodářských novinách)