Konvence jako konvence, demokraté nebo republikáni, prý jde jen o divadlo. Ale být přímo u toho má své výhody. Například zblízka vidíte, že mezi republikánskými delegáty se nevyskytují černoši. Tedy aspoň ve srovnání se strakatým  demokratickým kontingentem. Ten rozdíl je nápadný. V číslech: dvě procenta u republikánů, 24,5 procenta u demokratů.

Nejsledovanější ženou demokratů byla Michelle Obamová, Vystudovala Harvard, vystupuje emancipovaně, v rozhovorech naznačuje, že pro ni nebylo jednoduché obětovat profesní kariéru pro politickou dráhu manžela. Zdravě jí, nejlépe organickou stravu, málo masa, pušky by se nejspíše nedotkla.

Nejsledovanější ženou republikánů je Sarah Palinová. Prý jen chtěla změnit věci, které jí vadily. Vyměnila život "hokejové mámy" za politiku a část rodinných starostí spadla na jejího muže. Loví a střílí odmala, maso jí i ze zvířat, která spousta lidí zná jen ze zoo.

Pozoruhodná je vyšší štábní kultura republikánů. Demokraté si chodili, v čem chtěli. Za to například republikáni z Texasu přijeli převlečení za kovboje. Bílý klobouk, modrá košile a už nepovinné, ale časté, vysoké kožené boty. Delegáti Floridy zase nezapřeli svůj "Sunshine" stát. Jejich košile s krátkým rukávem a květovaným vzorem je rovněž klasikou.

Demokraté věří, že prožívají velký rok a jsou pompézní. Velké stadiony, velké tribuny. Republikáni se drží zpátky, jejich konvence vypadá ve srovnání s demokraty jako setkání středoškolských abiturientů vedle rockového koncertu.

Demokraté se na své konferenci ohradili plotem v tak bezpečné vzdálenosti, že šlo sotva dohlédnout, natož dohodit kamenem. Republikáni si nespokojený lid pustili blíž k tělu, za jejich plotem máte pocit, že si to můžete s establishmentem rozdat.

Ale na vlastní riziko, z řetězu utržení demonstranti dostali v Minneapolisu tvrdě na srozuměnou, kde končí jejich životní a názorový prostor. Demokraté v Denveru přijali zástupce nespokojenců, žádající okamžitý odchod s Iráku. Obě strany prý měly pocit, že se dohodly. Republikáni říkají odsud až sem a pak "tu máš". Demokraté vyrábějí kompromisy, a mají klid. I když občas jen před bouří.

(vyšlo také v Hospodařských novinách)