Začátek minulého týdne začal šokující informací, že ČSSD podporuje školné na vysokých školách. Školné to bylo spíše komické. Asi nejvíce mě pobavil poplatek za špatný prospěch za předchozí semestr, který byl nižší než měsíční jízdné na městskou. Celý návrh byl ovšem po 2 dnech zrušen, jak rozhodl vůdce.

 

Ale co mi přišlo o dost zajímavější, byl návrh na možnost potrestání plagiátorství v bakalářské či diplomové práci a to až do 4 let od obhajoby. Možný trest by byl „nejvyšší“ – ztráta vysokoškolského titulu. Na první pohled to zní krásně, ale skutečnost nemusí být tak růžová. Nemám ovšem na mysli právní stránku věci.

 

Už nějaký ten pátek jsem místopředsedou akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE. Když před 3 lety vyhlásila fakulta boj  proti plagiátorství, zřídila anti-plagiátorskou komisi a disciplinární komise začala zasedat častěji, považoval jsem celý humbuk za hon na čarodějnice a vedení fakulty za novodobou inkvizici. Když děkan fakulty začal nabízet finanční odměny pedagogům za nalezené opsané pasáže v diplomových pracích, šly na mě mrákoty. Ovšem tento bič nedopadal pouze na studenty fakulty. Postihy začala hrozit i pedagogům (finanční, pracovně právní), kteří opsanou práci (i seminární) přijali a kladně ohodnotili. Tím odpadla tradiční výmluva – proč si dělat hlavu se seminárkou, když to stejně nikdo nečte. Od školního roku 2007/08 je pro první ročníky bakalářského studia povinný předmět Psaní a obhajoba odborné práce. Pro studenty vyšších ročníků je volitelný a mohou si tento předmět dobrovolně zapsat. Jak bude Národohospodářská fakulta VŠE ve své anti-plagiátorské iniciativě úspěšná, uvidíme až v budoucnu.

 

Cestou v boji proti plagiátorství není odebírání titulů, nýbrž kvalitní a zodpovědná práce školy a následné zveřejnění obhájené práce. Již v současné době platí povinnost práce zveřejňovat, ovšem jak je uplatňována? Pokud bude nějaká práce obhájena a poté se zjistí, že byla opsána, ať má ostudu hlavně daná škola či fakulta, nikoliv student.

 

Podporujme plagiátory. Oni alespoň poukážou na ty vysoké školy, kde je diplomová práce pouhou formalitkou, obhajoba setkáním starých známých a ukončení studia fraškou.

 

Václav Gráf

 

 

PS: Pokud si chcete prohlédnout bakalářské a diplomové práce na VŠE link je: http://isis.vse.cz/zp/