Koruna je i po zásahu ČNB a relativně výrazném oslabení stále velmi silná. I když možná ještě přijde další oslabení, stejně musíme počítat s tím, že v dlouhodobém horizontu se vrátí na silné a ještě silnější úrovně. Noviny byly v poslední době plné článků o problémech exportérů a propouštění v textilním průmyslu. V záplavě těchto článků mě potěšil v minulých týdnech rozhovor s předsedou představenstva OP Prostějov (ano ti, co museli zavírat závody). Pan Žák nelamentuje nad korunou, koruna posiluje – to je fakt, který je nutno vzít v úvahu. Podle něho je nutné se přizpůsobit a přizpůsobit tomu výrobu – ano levným věcem z Číny se konkurovat nedá, ale kvalitní oblek prostě v Číně neušijí.

 

A proč tady také vyrábět věci, které se jinde vyrobí levněji? Proč se snažit konkurovat levným dovozům z Asie? Vždyť smyslem mezinárodního obchodu je právě dovézt věci, které by se u nás vyráběly draze nebo by se vyrobit nebo vypěstovat nedaly a vyvézt ty, kde máme komparativní výhodu oproti ostatním zemím. Nemělo by smysl u nás draze pěstovat banány. Je jasné, že je levněji dovezeme z Panamy. A kdyby u nás zkrachoval pěstitel banánů, přišlo by nám to logické.

 

Pryč je doba kdy jsme mohli konkurovat cenami díky slabší koruně a nízkým výrobním nákladům. Výrobci, kteří budou konkurovat jen nízkými cenami se tak mohou dostat do problémů. Buď přistoupí na toto riziko,  nebo se zaměří na výrobu s vyšší přidanou hodnotou, kde výkyvy kurzu a cen nezpůsobí takové problémy.

 

Podobné je to i v cestovním ruchu. Turisté už k nám nebudou jezdit jen proto, že je tu levně, ale  budeme muset nabídnout něco víc. Místo opilých anglických turistů pak možná budeme potkávat turisty, kteří přijeli za skvělým servisem a vyhledávaným, leč dražším, turisticky zajímavým místem.

 

Posilující koruna tak vytváří tlak, který je sice nepříjemný, ale přinese růst produktivity, snižování nákladů, směřování k výrobě s vyšší přidanou hodnotou, kde si nebudeme konkurovat s levnou výrobou z Asie.

 

S posilující korunou se tak exportéři budou muset vyrovnat stejně, jako se zemědělci vyrovnávají se špatným počasím. Mimo špatného počasí bohužel občas přijde i vichřice, stejně tak, jako bláznivé posilování koruny v poslední době. Zatímco požadavky exportérů aby ČNB nebo vláda ovlivnila kurz koruny jsou vnímány jako logické, požadavky zemědělců, aby vláda řešila počasí by vyvolaly úsměv na rtech. Proti oběma se však dá pojistit.