Do roku 2020 by se měla spotřeba elektřiny v pohotovostním režimu u všech výrobků prodávaných v EU snížit až na čtvrtinu. Celková úspora elektrické energie v 25 členských státech by mohla činit až 35 TWh ročně. Pro představu - jedná se o roční zásobování elektřinou v Dánsku, nebo více než polovinu roční spotřeby Česka.

 

Funkce pohotovostního režimu je v dnešní době samozřejmostí u většiny elektronických zařízení v kancelářích i domácnostech a lidé jí využívají, aniž by o rozdílu mezi televizí zcela vypnutou nebo pouze ve stand-by módu přemýšleli.

 

Kolik elektřiny nás stojí spotřebiče v pohotovostním režimu?

Zákazníci si většinou neuvědomují, jaká je spotřeba výrobků při pohotovostním režimu, protože počítáno na jedno zařízení se jedná o poměrně zanedbatelnou cifru a tento faktor nehraje téměř žádnou roli při rozhodování o nákupu spotřebiče. Nicméně typická domácnost většinou používá hned několik spotřebičů, které pohotovostním režimem disponují, a tak výsledná částka spotřeby energie už domácí rozpočet zatíží podstatněji. Potvrzuje to studie provedená v roce 2005, která odhadla, že spotřeba v pohotovostním režimu pětadvaceti členských států EU se blíží 50 TWh ročně, což odpovídá nákladům 7 mld. Euro a 20 mil. tunám emisí CO2.

 

Co na to Evropská Komise?

Evropská komise se proto rozhodla zasáhnout proti takovému plýtvání s elektřinou a navrhla Nařízení na snížení spotřeby energie v pohotovostním režimu a to jak u spotřebičů v kancelářích, tak v domácnostech. Do roku 2020 by se tak spotřeba elektřiny v pohotovostním režimu měla u všech výrobků prodávaných v EU snížit až na čtvrtinu. Počítače, televize, přehrávače a další spotřebiče budou mít od roku 2010 nastavenu maximální povolenou spotřebu energie pro pohotovostní režim na 1 nebo 2 W. Od roku 2013 se přípustná úroveň pro spotřebu energie sníží na 0,5 W nebo 1 W, tedy hodnoty, které se blíží úrovni dosažitelné pomocí nejlepších dostupných technologií. Nutno dodat, že Komise při přípravě Nařízení spolupracovala s odborníky z celého světa a zainteresovanými stranami. Snižování spotřeby bude probíhat postupně proto, aby výrobci mohli včas přizpůsobit své výrobky novým požadavkům.

 

Kolik se elektřiny se tím ušetří?

Evropská komise odhaduje, že celkový efekt Nařízení by mohl uspořit až 35 TWh ročně (tj. snížení o 73 %) do roku 2020. Jen pro představu o velikosti takového snížení spotřeby elektrické energie - jedná se o roční zásobování elektřinou v Dánsku. I v rámci snah o zmírnění klimatických změn není tato iniciativa zanedbatelná – jedná se o 14 mil. tun uspořených emisí CO2 za rok.

 

Proč výrobci už dávno nesnížili spotřebu ve stand-by režimu?

Technická řešení, která by výrazně snížila pohotovostní spotřebu nejsou často při výrobě používána, protože by to přeci jen mírně zvedlo cenu výrobku na trhu, který je cenově poměrně citlivý. Nicméně náklady na celou dobu životnosti spotřebiče – tj. pořizovací cena a cena provozu - by ve výsledném součtu vyšly příznivěji při aplikování snížení spotřeby i při vyšší nákupní ceně.

 

Kdy můžeme očekávat změnu?

Nařízení o pohotovostním režimu teď projedná Evropský parlament a předpokládá se široká shoda a přijetí legislativy ještě do konce roku 2008.

 

Lucie Horová, Evropská agenda v rámci ČEZ, a. s.