Za dva týdny přestaneme platit padesátníky. Proč? Na každého z nás v průměru vychází 40 padesátihaléřových mincí, lidé s nimi ale  platit nechtějí. Oběživo má obíhat, jinak ztrácí svou funkci a význam. Je zajímavé, že ekonomové vysvětlení existence peněz dlouho opomíjeli. První vlna zájmu o teorii peněz přišla na přelomu 19. a 20. století  (Jevons, Menger, Mises, Wicksell). Samozřejmě každá generace ekonomů se více či méně věnovala různým motivům držby peněz, k jádru pudla, tedy teorii peněz coby prostředku směny, se ale vrátili teprve před dvaceti lety Nobuhiro Kiyotaki a Randall Wright. Hlavní myšlenku jejich teorie lze popsat následovně: klíčovou roli hraje očekávání, že dané platidlo bude akceptováno jako prostředek směny, tato očekávání mají sebenaplňující charatekter a zvolené peníze mohou být používány jako prostředek směny. Jednoduchá teorie, ale jako v mnoha případech i zde je v jednoduchosti krása. V případě padesátníků se pravděpodobnost akceptování jako platidla začala snižovat a mince této hodnoty začaly zůstávat na miskách pokladen v obchodech. V souladu s touto teorií je logickým krokem stažení padesátihaléřových mincí.

Otázkou, jež se objeví mezi prvními, je dopad stažení padesátníků na ceny. Možnosti jsou dvě: zaokrouhlit na celé koruny cenu každého zboží či služby, nebo zaokrouhlit až hodnotu celkové útraty (speciálním případem je nákup jediné položky, kdy se její cena rovná ceně celého nákupu).

Česká národní banka vyčíslila maximální dopad zrušení padesátníků na cenovou hladinu podobně jako v případě zrušení desetihaléřových a dvacetihaléřových mincí. ČNB vyhledala položky spotřebního koše s cenou do 5 korun a v rozmezí 5-50 korun a za přijetí určitých předpokladů odhadla maximální dopad do inflace na 0,24 procentního bodu.

Pokusil jsem se o podobný odhad, ovšem s použitím detailních dat o cenách položek ve spotřebním koši, jichž je celkem 729 (na tomto místě bych rád poděkoval zaměstnancům ČSÚ za vstřícnou a velmi rychlou odezvu při poskytnutí dat). Pokud bychom ceny všech položek spotřebního koše matematicky zaokrouhlili na celé koruny, klesla by cenová hladina o 0,06 procenta. Ovšem pokud bychom zaokrouhlovali pouze nahoru, zvýšila by se celková cenová hladina o 0,7 procenta. Pravda bude někde mezi těmito hodnotami, pravděpodobně blíže nižší hodnotě s ohledem na možnost zaokrouhlování až celkové hodnoty nákupu.

Zrušení padesátníků asi nikoho nijak zvlášť mrzet nebude. Snad jen hráči mariáše budou muset opět přejít na nové numéraire. Velkým třeskem bude až přechod na euro a rozloučení s korunou, která na našem území obíhá již 116 let.