Kolega na tribuně jednoho z olympijských stadionů přestal pracovat a doslova zíral na souhru čínského kolegy s jeho notebookem. Kdo nezažil, doporučuji, chvíli je to fascinující podívaná. Klávesnice má skoro běžný alfabetický systém, i když na každé klávese je navíc speciální jednoduchý obrázek. To by ještě byla věc pro fajnšmekry a sběratele podivností. Pak ale začne samo vytváření textu. Autor několikrát klepne, a furt nic! Až poté, co zamýšlený znak vyvoří software, objeví se taky na obrazovce.

 

Rozvinuli jsme debatu o tom, zda ten rozdíl dává nám nebo jim nějakou, třebas zanedbatelnou výhodu. Zcela laicky jsem si přisadil, že psát po čínsku může být těžší proto, že při vytváření znaku nesmí pisatel udělat překlep. Když ano, nevznikne nic, nebo se na monitoru vyloupne znak jiný, se zcela odlišným významem, než byl ten zamýšlený? A když jo, teď hledejte chybu! Byla ve třetím ťuknutí, nebo v osmém?

Po chvíli, když to vypadalo, že domácí kolega je hotov, neslušně jsem omrknul jeho výtvor. Esteticky zajímavé, i když - říkám si - je toho nějak málo. Asi to bude krátká agenturní zpráva. Jenže... Proč se s ní onen urputný chlapík pachtil tak dlouho? Kdepak, to bude něco většího. Asi. Nepřišel jsem než na to, že zdejším zpravodajům se jejich články vejdou na jednu obrazovku, aniž by museli volit drobnější styl písma, což je zase věc, která jejich systém dělá výhodnějším. Kdo z novinářů pracuje v terénu a ve stresu, potvrdí vám, jak je fajn, moci pro kontrolu jedním okém přehlédnout všechno napsané, aniž zbytky mizí dole, v tušeném pokračování.

Kdesi jsem četl, že Číná má úřad na kontrolu a počítání (!) úderů do klávesnice u počítačů, připojených k internetu. Pokud je to pravda, zase to ve mně vzbuzuje otázky. Opravdu se podle toho dá vysledovat text se závadným obsahem? Jak se takové množství (v zemi používá síť asi 60 milionů lidí) dá usledovat? Má ta zvláštní "kyberpolicie" třeba odbor pro pařany a zásahovou jednotku na likvidaci hackerských skupin?

Na byrokracii se tady nešetří, tak co by neměla? V tom jsme pozadu, ba někde na chvostu pelotonu. Policie České republiky sice občas zarazí kšefty s nelegálním virtuálním obsahem, ale zastavit zakázané stahování, ilegální pořizování kopií programů a protizákonné sdílení čehokoli je nad její možnosti.

Ale ani čínské represivní orgány nejsou všemocné. Speciální klávesnici pro zápis ideogramů z latinky sestavil totiž Tchajwanec. Ačkoli se šíření novinky z odpadlické provincie snažil Peking zabránit, neuspěl. Takže dilema je rozřešeno - to, co my považujeme za samozřejmost od prvopočátků užitkové kybernetiky, musel čínsky píšící svět nejdřív vyřešit vynálezem. Ne snad výhoda, ale doslova výhra spočívá v tom, že na osobních počítačích mohou lidé s čínskými znaky běžně pracovat.

foto: ČTK