Pět mrtvých, dalších sedmnáct lidí s poškozeným zdravím, rozvrácená poštovní síť a vystresovaná Amerika, která v lékárnách do poslední dávky vykoupila antibiotika CIPRO, údajně účinný lék proti antraxu neboli sněti slezinné.

Podle FBI má toto vše na svědomí mikrobiolog zaměstnaný v armádní laboratoři Fort Detrick v Marylandu, dvaašedesátiletý doktor Bruce Ivins.

Argumenty, které vyšetřovatelé zveřejnili, se zdají být přesvědčivé. Podle genetické analýzy mohl antrax pocházet jedině z pracoviště doktora Ivinse. Vždy před tím, než byly ve dvou vlnách v září 2001 (krátce po teroristických útocích) rozeslány po USA smrtonosné dopisy, Ivins mimořádně trávil několik nocí v práci. Neuměl prý FBI vysvětlit proč. Dopisní obálky, v nichž byl jemný bílý prášek zalepen, bylo možno koupit jedině na poštách v okolí doktorova bydliště. Podle FBI měl Ivins problémy s alkoholem, byl paranoidní a měl mít i motiv. Prý se bál, že armáda chce zastavit jeho dlouholetou práci na antraxové vakcíně. Panická hrůza Američanů z této nemoci by ospravedlnila pokračování projektu.

Porota u soudu by možná "mimo jakoukoli pochybnost" rozhodla, že armádní mikrobiolog je vinen. Nebude k tomu ale mít příležitost, Bruce Ivins minulý týden spáchal sebevraždu. Z procesního hlediska lze případ uzavřít. Amerika je ovšem zcela jistě bohatší o další velkou konspirační teorii.

Kdo a proč zabil prezidenta Kennedyho? Přistáli Američané na Měsíci? A jak to vlastně bylo s 11. zářím 2001? Podle některých průzkumů až třetina Američanů pochybuje, zda jim i v tomto případě vláda nelže. Je hodně překvapivé, kolik lidí vám ve Washingtonu přizná pochybnost, zda byl Pentagon zasažen jedním z unesených letadel, nebo spíše střelou z dílny CIA?

V antraxové story navíc FBI už jednou selhala. Jen před několika týdny přiznala skoro 6 milionů dolarů odškodného Stevenu Hatfillovi, kterého předtím veřejně, ale mylně, označila za možného pachatele antraxových útoků. A dále: vše, co FBI má, jsou "nepřímé důkazy". Zcela průkazná trefa (otisky prstů, DNA pachatele, přímé svědectví) schází.

Závěr? Zadejte si do vyhledavače Google "Bruce Ivins AND conspiracy", a uvidíte sami.

(Text vyšel také v Hospodářských novinách)