Operační systém Windows ovlivnil klíčovým způsobem historii masově dostupných osobních počítačů. Když Microsoft zveřejnil podrobnosti o zahájení výzkumného projektu s cílem vystřídat v budoucnu Windows, vyvolal poprask. Přečtěte si průřez moderovanou debatou čtenářů serveru iHNed.cz o éře Windows a dalším vývoji.

Více informací: Microsoft už vidí na konec éry Windows


Filip, Brno

Nápad je to bezesporu zajímavý. Ve virtuálních klientech je velká budoucnost, osobně očekávám první virtuální opereční systém od Googlu, který už teď dokáže poskytnout tyto služby aspoň co se týče běžného "kancelářského softwaru". Microsoft v současné době nenabízí běžnému uživateli podobnou otevřenou platformu a Google tyto záležitosti má už nějaký čas v chodu.


Adam, Praha

V dnešní době se vesele virtualizuje cokoli, počínaje USB přes call centra, radary až k družicovým systémům. Představa virtuálních jader Midory umístěných spolu s mými aplikacemi a daty na nějakém přenosném železe, které připojím po webu k libovolnému master železu Midor kompatibilnímu a budeme se vzájemně kontrolovaně bezpečně prohrabovat svými poklady, ... to možná je nesnadné pochopit. Snad nějaký diagram by nám to lépe vysvětlil.


Sobec Skopec

Vzhledem k tomu kdy ma nový os být, tak musí umět jednu zásadní věc využít výkon počítačí a distribuovat je aplikacím. Všechno, co šlo, se už vytvořilo: java, c++ a další programovací jazyky. Nyní se přešlapuje na místě, 64bit os je ještě nenastartovaná věc, ve skutečnosti by to mohla být další cesta, jak zvýšit výkon pc. Počítače by mohly pracovat s většímy čísly než je 32,64 bit, bylo by možné postavit cpu, které by zvládaly 1000 bitové čísla a zpracovávaly. je to něco jako mmx před deseti lety, pakování více čísel informací k sobě a provedení najednou. větší čísla jsou největší problém současných programovacích jazyků.
Další věcí je využití vícejádrového výkonu, další podpora vysoce kapacitních operačních pamětí do řádů desítek GB ram, to zatím také nefunguje 32 bit os není schopen nad 3GB. Velkého zrychlení se dočkáme díky ssd diskům! To ostatní vám povědět nemůžu!


Richard Tkáč, Frýdlant nad Ostravicí

Velmi zajímavá myšlenka, ale jak velké bude to velmi malé jádro. Nepřijdeme za chvíli na to, že potřebujeme zachovat výkon pro nadstavbové moduly, což je nejsnazší pokud jsou integrovány přímo do jádra? Připadá mi to jako kdybychom se měli jednoznačně rozhodnout, zda je lepší centralizovaný nebo distribuovaný systém. Podle mého skromného názoru se to liší případ od případu. Jako velmi slibné mi připadá řešení, kdy si mohu rozhodnout co bude integrováno v jádře a co budou pouze nadstavby, u kterých již výkon není to nejdůležitější.


Ondra, Praha

Éru windows jsme přežili. Pak jsme objevili Mac OS X a od té doby se to, co se časově překrývá s érou Windows, prožíváme :) Budoucnost je dle mého názoru někde mezi koncovým zařízením a internetovým "mrakem".
Koncovým zařízením proto, že už to nebude jen desktop, nebo laptop, ale mobil, zábavně-domácí počítač komunikující s námi pomocí TV obrazovky, navigace v autě, hudební přehrávač držící hudbu na jednom přenosném zařízení, připojitelný v autě, v letadle, do uší ... V internetu je budoucnost proto, že dokáže všechna tato zařízení spojit a s patřičnou inteligencí softwaru udržovat - bez otravování uživatele - stejná a aktuální data mezi těmito zařízeními a navíc provozovat aplikace, které jsou tvořené jako čistě online, webové.
Poslední charakteristika je "někde mezi" a může být nakonec pro úspěch nejdůležitější, protože nejsme stále online, ne všechny aplikace jsou vhodné k provozu jako serverové u některých typů dat nechceme, aby se "válely někde po netu". Vyhraje ten, kdo najde kombinaci online a offline světa, přinášející uživatelům největší pohodlí a užitnou hodnotu. Virtualizace je trend, zajímavá technologie, ale stále jen technologie, která potřebuje zabalit do produktu - uživatel o tom ani nemusí vědět. Do té doby ji budou používat správci infrastruktury v telco operátorech a bankách na redukci explodujícího počtu fyzických serverů.


Zdeněk Rohatsko

Vypadá to sice složitě a zajímavě, a v komerční oblasti by se to dalo asi i využít. Ale nějak se mi nedostává představ, jaký přínos by to mělo pro \"obyčejného\" domácího uživatele. Proč by takový uživatel měl všechno tahat přes internet? Navíc k němuž je připojen poměrně mizerným připojením, která dnes jsou k dispozici, a myslím, že je ještě dlouho budou. Nebo proč mít OS a aplikace na flash disku nebo něčem podobném? Myslím, že člověk, který, ať už často, nebo méně často, doma na počítači něco udělá a třeba si i zahraje nějakou tu hru, nebude z technologie jakou asi Midori má být, nebude nikterak nadšen.


anonym

MS kopíruje princip virtualizace z IBM AIX a zbytek z Midori GNU/Linux, včetně názvu. http://www.linuxdevices.com/news/NS6122668009.html


Petr Ježek, Praha

Windows 3.1 přišly v době, kdy jsme se tu všichni seznamovali s IT. Pět let mi stačilo na poznání, že tenhle na první pohled skvělý operační systém má nejen daleko k dokonalosti a požadované funkčnosti, ale že je také distribuován poněkud neomaleným způsobem činícím uživatele nadměrně závislým. Proto jsem dva roky zkoušel OS/2, technicky skvělý, ale bohužel obchodně neúspěšný systém, než jsem definitivně zakotvil u Linuxu, jehož filozofie mi plně vyhovuje a jehož funkčnost mi účinně pomáhá v práci. Přitom nejsem uspáván, ale naopak vybuzen k hledání toho nejlepšího, nikoli toho nabídnutého řešení. Linux je již dávno k dispozici na přenosných bootovatelných médiích, kancelářské nástroje jsou k dispozici na webu (Google), data jsou již dávno mobilní... Virtualizace oddělením SW od HW ztratí jeden podstatný autentizační a systémový základ, přitom současný mobilní HW je tak fyzicky kompaktní, že se snadno přenáší a kdekoli se jeho prostřednictvím dá připojit k datovým a informačním zdrojům a skladům. Koncepci Midori nepovažuji za nijak převratnou ani za funkčně pokročilou a údajné omezení dané vazbou SW na konkrétní HW považuji za nesmysl, což dokládá současná praxe v IT.


Cyber, Praha

Už vidím ten nový, štíhlý, úžasný a levný systém.
Jádro nového systému máme za hubičku - pouhých 100USD a že nic neumí? Stačí si jen pořídit příslušný modul, který podporuje zrovna to, co potřebujete:
- herní modul 200USD
- multimediální modul 100USD
- kancelářský modul 150USD
- programátorský modul 500USD
a další...
Kupte je všechny a ve finále máte 3x dražší a systémově náročnější Visty.


Pavel, Liberec

Po většinu "éry" jsem novým systémům nedůvěřoval. Asi jsem byl příliš konzervativní a líný si je instalovat. Verze 3.11 byla zajímavá, ale neučarovala mi, W98 jsem měl, když už všichni čekali XP, a ty jsem blokoval ještě dlouho. Ale čím víc jsem začínal používat počítač na práci, tím více jsem si Windows oblíbil. Nejsem počítačový expert, abych hodnotil nějaké jejich >vnitřní kvality<, ale Windows jsou podle mě prostě nejlepší systém pro normálního uživatele. Nainstalování XP pro mě bylo velkou změnou. A ani nevím, jak to ostatní dělají, já je v podstatě nemusel nikdy restartovat, modrá obrazovka smrti se objevila také minimálně. Visty jsem si pořídil už jako jeden z prvních ještě v anglické verzi... Kamkoliv se bude vývoj ubírat, pokud to bude user-friendly stejně jako teď, nebudu s tím mít problém. A ne, nejsem z Microsoftu :-)


blabla

Pokud nebude nový systém "open souce", bude to znamenat spis konec Microsoftu.


Pepa z HongKongu

Mam dva stroje: Mac na seriozní práci a Win PC pro zábavu typu videohry a pirátství. Na Macovi jsem v životě nepotřeboval žádnou ochranu. Na PC to furt nahrává nějaké ochranné aktualizace pomalu každý den. Na Macovi jsem progresivní, na PC agresivní.


Pavel Drotár, Brno/Prešov

Zásadním problémem při předvídání dalšího vývoje je, že uživatelé počítačů jsou \"heterogenní\" (různorodou) skupinou; někteří mají PCčko čistě jen na hraní her, jiní jen na koukání filmů, jiní jen na práci, a ti se ještě dále dělí na ty, co pracují tím stylem, že datlují ve Wordu nebo tabulkují v Excelu, na ty, co používají několik stabilních aplikací (účetnictví, online bankovnictví apod.), a dále ty, co průběžně software střídají a obměňují - vývojáři, analytici, technická podpora, freelanceři.
Velké množství uživatelů pak tyto věci kombinuje - jsou to třeba lidé pracující na PC a čas od času koukající na filmy nebo hrající hry.

Každá z těchto uživatelských skupin má výrazně odlišné potřeby: Pařan potřebuje pokud možno systém, který se domluví s každou hrou; pracovník datlující ve Wordu potřebuje Word a nic víc (ve skutečnosti čím víc nadbytečných funkcionalit počítač má, tím hůř, protože tyhle všechny háčky, čekající, zda se do nich něco chytí, zpomalují \"ten můj Word\"); filmový fanoušek potřebuje kvalitní přehrávač, který si poradí s různými originálními i neoriginálními rozmnoženinami, dokáže zobrazovat amatérské titulky i titulky přímo na disku...; vývojář potřebuje počítač, který nepadá, neresetuje se, neumírá do modré obrazovky smrti, má spoustu paměti a rychlý procesor; businessman či analytik co jezdí do terénu potřebuje notebook nadupaný konektivitou (bluetooth, wi-fi, Infra atd.), je přitom lehoučký a přitom dostatečně výkonný, aby ty grafy a tabulky kmitaly, jak mají...

Microsoft mě nepřestává fascinovat svou arogancí, s jakou například hlásal myšlenku "Net Computer", tedy v podstatě jen klientský stroj, který by všechna data ukládal na nějaký online server. Jak se může vůbec někdo se zdravým rozumem domnívat, že lidé, kteří něco vytváří, budou svá data svěřovat komusi externímu (navíc často spadajícímu pod jinou jurisdikci!), a riskovat, že se k nim třeba už nedostanou???


whitefish

To co je zde prezentováno konečně přinese Microsoftu, totální kontrolu nad každým uživatelem, totální kontrolu nad zájmy, zálibami, osobními daty, které proběhnou oním virtuálním počítačem. Windows v podobě v jaké je používáme nyní, jsou ještě relativně privátní systém, ale virtuální počítač , který shromažduje teraBity dat ... Z toho mam trosku husí kůži a lidi jsou pořád stejní a nepředpokládám , že se v budoucnosti změní, tento chystaný virtuální systém je past na myšku s velkým voňavým ementálem.


Petr, Praha

Ten článek se měl spíše jmenovat: "I Microsoft už vidí konec éry Windows..."


Jaroslav, Plzeň

Občas se WIN chovaly jako jediný, oficiálně šířený vir...Doufejme, že tato doba pominula, aby se nepominul uživatel ...


Pavel, Karviná

Patřím svým způsobem už k "veteránům" užívání win. Začal jsem na win 3.11 (jen velmi krátce), pak první verze win95 (ještě 16 bitové), a pak dál a dál. Pokrok je u Microsoftu neuvěřitelný a udělali obrovský kus práce. Nejen na vývoji, ale i na popularizaci. Co na tom, že je tu početná skupina uživatelů PC, kteří Win zatracují a hledají jen chyby a nic víc. Neuvědomují si ale, že kam se vrtnou, tam je Microsoft. Bankomaty, mobily, různé pokladní systémy, servery atd. Nejsem příznivcem monopolů, ale v tom to případě smekám před prozíravostí Billa a jeho kolegů. Vystihli situaci, vybudovali si náskok a ten "jen" udržují. Jiná otázka je, když mám srovnat třeba Windows s Apple. Funkčně je Apple dál a možná i nějaké ty kroky popředu. Ale rozhodující je cena a zas opět u klasického uživatele vyhrávají Win...