Že zanikne Masarykovo nádraží coby železniční uzel, zřejmě nikoho pálit nebude. Koneckonců je soustředění vlakových spojů na jeden centrální uzel pro cestující pohodlnější, navíc se jedná i o úsporu cenného prostoru uprostřed města.

 

Poněkud znepokojivý je však další osud pozoruhodné budovy z předminulého století. Koncem června se k budoucnosti Masarykova nádraží vyjádřil pro server aktuálně.cz radní pro územní rozvoj Martin Langmajer (ODS) takto: "V tuto chvíli jde o to, abychom v územním plánu otevřeli cestu kvalitním investorům." V téže zprávě server aktuálně.cz také citoval nápad radních, že by se nádraží mohlo v budoucnu změnit například na nákupní centrum.

 

Z logistického hlediska je hala Masarykova nádraží pro nákupní centrum jak dělaná – příčkami by bylo možno jej na obchůdky rozdělit možná ještě jednodušeji, než jaké stavební úpravy vyžadovala přeměna bývalých kasáren na nedalekém náměstí Republiky na obchodní centrum Palladium.

 

Ten kousek Prahy mezi náměstím Republiky a Florencí prošel za posledních deset let velkými změnami. Na území o velikosti několika set metrů čtverečních se nyní nachází nejméně pět velkých hotelů, několik kancelářských komplexů, dva dosluhující obchodní domy (Kotva a Bílá labuť) a dva velké nákupní komplexy – Palladium a nepříliš úspěšná Celnice. Je tedy skutečně nutné přidávat do této oblasti další nákupní centrum? Uživí se vůbec? Jaký dopad bude mít jeho výstavba na společenský život tohoto beztak dost neutěšeného koutu centra Prahy?

 

V jádru samozřejmě není nic špatného na tom, když se do kulturní a územně-plánovací politiky naší metropole zavedou aspoň částečně tržní vztahy. Neviditelná ruka trhu skutečně může v řadě případů vést k efektivnějšímu využití peněz. Problém ale nastává v případě, kdy tržní vztahy jsou chápány jako všelék. Tržní subjekty přirozeně sledují svůj prospěch, a to především ten krátkodobý. Město ale neslouží primárně jako místo k realizaci zisku developerů, ale především jako prostor pro život svých obyvatel.

 

Městské části sestávající se pouze z obchodních domů však příliš přívětivé pro normální život občanů nejsou. Lidé sem chodí nanejvýš nakupovat, těžko si však k těmto místům vybudují nějaký citový vztah. Neznám příliš mnoho lidí, kteří by říkali: „Moje nejmilejší místo v Praze je Náměstí republiky, protože se mi tam dobře nakupuje.“ nebo: „Stěhuji se do Čestlic, protože tam je skvělý hypermarket.“ Zřejmě také nenajdeme mnoho zahraničních turistů, kteří by do Prahy místo pohledu na Karlův most přijeli kvůli "hezkému nákupnímu centru na Zličíně".

 

Lidé přijíždějící nakupovat se obvykle nezdrží o mnoho déle, než do zaplacení na pokladně, a danému místu jsou věrni pouze do doby, než najdou jiné, levnější. Kulturních zařízení a památek se tento problém netýká  – lidé se na ně jezdí dívat stále znovu a znovu, protože jde o místa zcela jedinečná. Jinak řečeno: zatímco obchody jsou dnes všude na světě takřka stejné a tedy skoro libovolně zaměnitelné, Hradčany a Karlův most, ale třeba i některá divadla máme jen my.

 

V Paříži kdysi také řešili, co se jedním zrušeným nádražím. Někdejší francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaign jej rozhodl přeměnit na muzeum umění 19. a počátku 20. století. Nemusím připomínat, že Musée d’Orsay patří k hlavním turistickým lákadlům francouzského hlavního města. Proč tedy nehledat pro Masarykovo nádraží podobné využití? Zatím to vypadá, že takový účel pražští radní za „kvalitní investici“ nepovažují. Městské pokladně by jistě nepřineslo velký jednorázový výnos, jímž v rozhovoru pro ihned.cz radní Langmajer hájí smysluplnost prodeje Masarykova nádraží.

 

Masarykovo nádraží vhodně přeměněné na galerii či muzeum, které by rozšířilo kulturní nabídku pro návštěvníky i obyvatele Prahy, by však mohlo do budoucna nepřímo přinést rozpočtu hlavního města daleko větší příjmy, a to navíc dlouhodobě.

 

Tak daleko naši radní ale přemýšlet nechtějí. Zřejmě proto, že chybí dostatečná lobby. Co je ale smutnější - že chybí někdo, kdo lobbuje za kulturnější využití středu města, nebo skutečnost, že taková lobby je vůbec potřeba?