Není to tak dávno, co většina analytiků očekávala ropu na 200 dolarech, padaly odhady i o 300 dolarech. Poté, co ropa překonala začátkem února stodolarovou hranici, začaly jednotlivé velké investiční domy revidovat své očekávání směrem nahoru. Jen pro příklad, analytik Deutsche bank zde viděl vysoké riziko ceny ropy až na již zmíněných 200 dolarech. Goldman Sachs se vyjádřila podobně a dlouhodobě očekává průměrnou cenu ropy na 148 dolarech za barel. Nejčastěji banky očekávají průměrnou cenu ropy v roce 2008 mezi 115-120 dolary. Jaká ale bude realita? Budou teď banky zase revidovat své odhady dolů, když ropa klesla ze svých maxim?

Poslední zprávy říkají, že obchodníci začínají vsázet spíše na pokles ceny ropy v souladu s tím, jak světová poptávka po ropě ochabuje. To přichází jen pár týdnů poté, co si všichni ještě vsázeli na další růst ceny. Prudká změna nálady na trhu přišla poté, co stále více obchodníků začalo upozorňovat na bublinu na trhu. Ceny ropy jsou momentálně i přes pokles v posledních týdnech stále o 60% výše než před rokem.

Co z toho ale bude pravda? A jak tedy má běžný investor obchodovat ropu, spekulovat na pokles nebo na růst? Ani prezident organizace OPEC Šakíb Chelíl neví, kudy se cena vydá. Sám prohlásil začátkem července, kdy cena ropy byla na 144 USD/barel, že nelze vyloučit další růst ceny ropy, protože poptávka v Číně a Indii je stále silná. Dodal ještě, že dalším faktorem, který podpoří růst ceny, je napětí ve světové politice a slabý kurz amerického dolaru. Koncem července už ale prezident OPECu mluvil podstatně jinak. Prohlásil, že ceny ropy jsou nyní abnormálně vysoké a v dlouhodobějším výhledu by mohly klesnout k 70 až 80 USD/barel. Ten den ropa zavírala na 122 USD/barel. Obrat v názoru o 180 stupňů během necelých čtyř týdnů.

 

Takže co se týče ropy, je zde asi jen jedno doporučení správné, a to sledujte sami vývoj na trhu, jak trh reaguje na zprávy o ropných zásobách, očekávané poptávce apod. Momentálně se zdá, že se trhy uklidnily, proto ten pokles ceny. Může se ale taky jednat jen o ticho před bouří, přeci jen je před námi olympiáda, kde se může cokoli nepříjemného stát, a také hlavní hurikánová sezóna. Důležité v následujících měsících bude, mnoha analytiky dlouho očekávané, posílení amerického dolaru. Pokud by dolar výrazněji posílil, dočkáme se jistě i nižších cen ropy. Jednoznačně se ale vyplatí i vlastní intuice.