Ty dvě divy, Paris Hilton a Britney Spears, se na obrazovce jen mihnou a už následuje Barack Obama. "Největší celebrita světa", jak říká komentář klipu ze štábu Johna McCaina. Nechme stranou, zda by se McCainovi spíše nehodilo, kdyby přestal působit jako naštvaný muž a nabídl pozitivní vizi, a koukněme se, oč v tom klipu jde.

O sílu obrazů, které se otisknou do paměti a volič se podle nich rozhoduje, aniž sám ví.

Paris a Britney nemají s Obamou nic společného. Ale hodně lidem jsou dost protivné. Takoví dívčí nevycválaní frackové, vzbuzující "záporné emoce", řekl by psycholog. Chytrý ten klip příliš není, mazaný ale dost. V hlavě se usídlí obraz a reakce. Paris, Britney, Barack..., nechuť a pochyby.

Ale kdo jinému jámu kopá... V roce 1960 to byl republikán Richard Nixon, kdo se odhodlaně hrnul do historicky vůbec prvních živých televizních debat. Byl přesvědčen, že jeho projev a debatérské kvality jsou lepší než demokrata Johna Kennedyho. Televize Nixona ale zradila. V první, nejsledovanější ze čtyř debat působil Nixon na obrazovce unaveně, v šedivém obleku (před šedivou barvou studia), nebyl ve své kůži, na tváři se mu perlil pot. Před debatou Nixon lehce vedl v průzkumech, po debatě, v níž podle diváckého hodnocení jasně dominoval Kennedy, se stav preferencí obrátil o tři procenta ve prospěch Kennedyho, který pak o šest týdnů později vyhrál volby.

Pozoruhodné je, že lidé, kteří debatu poslouchali v rádiu, hodnotili výkon obou kandidátů zhruba rovnocenně. Kennedyho lidé ovšem na rozdíl od Nixonova týmu pochopili sílu nového obrazového média. Kennedyho mediální poradce J. Leonard Reinsch (pracoval i pro Winstona Churchilla) se později přiznal, že před debatou nechal ve studiu zvýšit teplotu. Věděl, že Nixon je "potivý typ". A pod výhrůžkou, že případný odpor rozmázne, donutil produkčního přenosu, aby Nixona zabral v okamžiku, kdy si kapesníkem vysušoval obličej.

Štáb Johna McCaina se možná klipem s Paris, Britney a Barackem snaží předem vytvořit záložní "vjemový" kapitál, než přijdou na řadu živé debaty. Mezi McCainem a Obamou bude největší věkový rozdíl, který kdy dělil prezidentské kandidáty.

(Text vyšel také  v Hospodářských novinách)