Ministr Julínek sice slibuje nová výjezdová místa zdravotnické záchranné služby, ale zároveň navrhuje zákon tolerující o 5 minut delší dojezdové časy k nemocným. Inu, logika takzvaně politická.

 

   Trumfem, kterým se ministr Julínek snaží vylepšit svoji u občanů pošramocenou pověst, je slib zřídit do tří let dalších 44 výjezdových stanovišť zdravotnické záchranné služby. Sliby a závazky splnitelné v čase přesahujícím délku mandátu politika jsou sice vždy poněkud podezřelé, ale lepší dostupnost životy zachraňující zdravotnické služby by byla jistě velmi žádoucí. Samotná hustota stanovišť však není pro konkrétního nemocného to nejdůležitější. O životě a smrti v řadě případů rozhoduje rychlost, s jakou se po přijetí tísňové výzvy patřičně vybavená výjezdová skupina k pacientovi dostaví. Je to boj o minuty, v němž často i vteřiny rozhodují o životě a smrti. Návrh zákona, který má, navzdory technickému pokroku, v porovnání s šestnáct let starou vyhláškou tolerovat pětiminutové prodloužení dojezdového času záchranné služby k pacientovi, mění panem ministrem na bilbordech propagovaný slib zlepšit dostupnost záchranné služby v pouhé plácání do vody.

 

Současnost:

Vyhláška č. 434/1992 Sb.

o zdravotnické záchranné službě

 

§ 3

Síť zařízení a pracovišť

 (2) Síť zdravotnické záchranné služby musí být organizována tak, aby byla zabezpečena dostupnost přednemocniční neodkladné péče a její poskytnutí do 15 minut od přijetí tísňové výzvy s výjimkou případů hodných zvláštního zřetele.

 

Budoucnost podle ministerstva zdravotnictví:

Návrh

zákona o zdravotnické záchranné službě

 

§ 15

(2)  Dojezdová doba pro konkrétní oblast v České republice se stanoví do 5 až 20 minut v závislosti na demografických, topografických a rizikových parametrech dané oblasti, s výjimkou případů nenadálých nepříznivých dopravních či povětrnostních podmínek a jiných případů hodných zvláštního zřetele.

 

 

   Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě předkládaný ministerstvem zdravotnictví stanoví povinnost zajistit dojezdový čas výjezdové skupiny do 20 minut, což je v  porovnání se stávající vyhláškou č. 434/1992 Sb. ( § 3 odst. 2 ), která požaduje dojezd do 15 minut, krokem zpět. Jde o snížení dostupnosti ZZS pro občany. Inu, sliby - chyby.