Příklad Jiřího Čunka táhne, a tak se moji přátelé zajímají, jak by mohli na cestovních náhradách vydělat milion korun. Když zjistí podrobnosti, většinou zklamaně říkají, že by to za daných podmínek prostě nedokázali.

Nejrychleji a nejvíc totiž dokáží na cestovních náhradách vydělat podvodníci.

Ukažme si to na příkladu: Dva kamarádi společně pravidelně jezdí z Prahy na veletrhy v Brně. V zaměstnání však oba tvrdí, že jezdí vlastním osobním vozem, a oba za to čerpají cestovní náhrady. Ponechme stranou stravné a počítejme jen peníze, které dostanou za použití soukromého auta.

První, který skutečně jede svým autem, odevzdá v pokladně podniku účet za tankovaný benzín. A k němu dostane 4,10 koruny za každý ujetý kilometr. Podle plánovače tras je vzdálenost z Prahy do Brna 204 kilometrů, takže tam a zpět to je 408 kilometrů. Výsledek je 1672,80 koruny.

Druhý z party, který se ve skutečnosti jen sveze, dostane stejných 1672,80 koruny. K nim si však vyúčtuje také benzín, který vůbec neprojel. Dejme tomu, že vykazuje auto, které jezdí na Natural 98 a má spotřebu 8 litrů na sto kilometrů. Letošní úředně daná sazba je 30,90 koruny na litr Naturalu 95. Výpočet bude: 30,90 x 8 x 4,08. Výsledek je 1008,57 koruny.

První zaměstnanec si z 1672,80 nechá 672,80 na amortizaci auta a tisícovku dá do společné kasy. Druhý do ní přidá vše, co na auto vyúčtoval. Dohromady budou mít 3681 korun. A nyní tuto částku vynásobte tolikrát, kolikrát byste mohli s někým ze svých přátel během roku vyjet na brněnské výstavy a veletrhy. Samozřejmě, když takto pojedete do Bratislavy nebo Košic, bude to ještě výnosnější.

S počtem účastníků podvodu zisk dále narůstá.

A naopak - když jste v tom sami, není snadné si přes cestovní náhrady vydělat. Víc si o tom můžete přečíst zde, v mém příspěvku v rubrice Tvrdá realita v příloze HN Kariéra.