Výrok íránského zástupce v kartelu OPEC, že ropa by mohla stát i pět set dolarů za barel, je tím správným impulsem pro nejmodernější technologický pokrok.
Paradox?
Když bude stát ropa čtyřikrát víc než dnes - pak už se přece vyplatí naplno vsadit na zdroje, o jejichž ekonomické výhodnosti dnes teprve diskutujeme! Vyplatí se vyrábět biopaliva, nebo uplatňovat další zdroje, solárním elektromotorem počínaje a třeba vodíkovým pohonem konče.
Zelenou by přitom měly dostat i geneticky modifkované plodiny. Vždyť pokud se nyní tvrdí, že mohou škodit lidem (což mimochodem zatím nikdo neprokázal), na biopaliva se využít dají bez problémů.
Samozřejmě, že výrok »pět set za barel« nemůžeme zatím brát realisticky. Je nepochybně politickou reakcí Íránu na případnou americkou vojenskou hrozbu, upozorněním na slabost dolaru, respektive ekonomickou reakcí na to, že cena ropy jde teď trochu dolů...
Nicméně není to tak dlouho, co se i sto dolarů za barel zdálo utopií. A to, že teď na možnost radikálního zdražení upozorňuje právě Írán, má skutečně paradoxní souvislost.
Kdo dnes ve světě nejdál pokročil v rozvíjení biopaliv, vývoji vodíkového pohonu, o geneticky modifikovaných plodinách ani nemluvě?
Samozřejmě - jsou to Spojené státy, jež řadí Írán do pověstné »osy zla«.
To, co USA může v nejbližší době ohrozit - totiž extrémní růst cen ropy, tak perspektivně může mít dopad zcela opačný.