Už měsíc jsou v indickém vězení dva čeští entomologové (= znalci, milovníci a sběratelé hmyzu). Vědec světového jména Petr Švácha a známý objevitel řady i pro vědu nových druhů Emil Kučera.
Teprve dnes v těchto dnech , prý i kvůli předchozí stávce místních indických úředníků, se má začít jednat o jejich propuštění na kauci. Údajně jim za nepovolený sběr brouků  v národním parku hrozí dva až sedm let vězení.
V případu zatím české úřady hrají spíš roli mrtvého brouka. Například zadržení českých pašeráků drog ,(nebo naopak ochrana zájmů jistého katarského prince) budí mnohem větší aktivitu politiků nebo úředníků. Tím víc ale  vynikají dva rysy současné kauzy:
Zaprvé- ostudná role některých médií, kdy z hlouposti a senzacechtivosti zkreslí, co se dá.
Zadruhé - a to je nejen mnohem překvapivější, ale i vážnější - jde o typickou ukázku, jak dnes světové rozvojové velmoci (Indie, Brazílie, Indonésie) takové případy zneužívají k tomu, aby se ukázaly jako důslední ochránci své přírody, jako »zelenější« než celá Evropa a USA dohromady.
Fakta jsou přitom následující:
1. Jednak  žádný entomolog, ale ani člověk, chytající hmyz skutečně jen za obchodním účelem, ani v chráněném pralese  žádnou citelnou škodu nezpůsobí. Je vědecky prokázáno, že vliv na úbytek některých druhů má změna prostředí - kácení lesů, vysoušení mokřadů, zkrátka jakákoliv změna tohoto druhu, kterou moderní člověk dnes ve velkém provádí takřka na celé planetě.
2. V konkrétním případě zadržených výzkumníků navíc samozřejmě o žádný obchod s přírodninami nejde. Například Švácha zkoumá hlavně larvy brouků tesaříků, z komerčního hlediska bezcenné. Ze studia vývojových stádií hmyzu se ovšem dají vyvodit poznatky, jež vypovídají o příbuznosti a tím i vývoji živočišstva jako celku. I proto má vědec takové renomé.
3. A konečně se začíná ukazovat, že pilní indičtí strážci možná oba vědce vůbec nezadrželi při sběru v parku, ale přišli si pro ně cíleně do hotelu, přinutili je bianco podepsat jakási prohlášení...
Během minulého měsíce jsme si přitom  mohli v  některých médiích přečíst nebo vyslechnout i to, že oba vědci mohli být pašeráky, součástí mezinárodního gangu.
»Může to být jen špička ledovce,« řekl prý v narážce na »mezinárodní pašerácký gang« jeden z správů lesů v Darjeelingu, kde se incident stal. Tuto větu si nejprve předával indický tisk, a nakonec doputovala i do Česka.
»Ono to vypadá tak, že čím dál od zdroje, to jest odsud, od Darjeelingu, tím větší pitomosti ty novináři píšou,« měl možnost aspoň konstatovat Švácha v pátečním zpravodajství České televize.
Ačkoliv oba zadržení terpve na spravedlivé vysvětlení svého případu čekají, mediálně už kauza svůj účel splnila. A všichni se přitom dozvěděli, i když jaksi podprahově, jak Indové důsledně chrání svoji přírodu. Že přitom i na tomto subkontinentě mizí tisíce hektarů pralesů jak na běžícím pásu, to je věc tak notoricky známá, že už nikomu ani za aktuální zpravodajství nestojí. Podobně postupuje například Brazílie. Před časem vyrobila třeba velkou kauzu z toho, jak zadržela jednoho sběratele nočních motýlů. A dřevařské firmy dál ukusují obrovské plochy z jihoamerických pralesů...