Dneska v noci se mi zdálo, že ke mně přišla liška, kousla mě do ruky a nechtěla se pustit. Pak se ale ukázalo, že je to vlastně rezavý pes, co nemá domov a tak jsme si ho nechali. Ráno jsem se probudila a šla si zaběhat a na ulici uvidím přesně toho psa ze snu.

Sny můžou být záhadné nebo zcela prosté, nepříjemné, milé nebo erotické. Anebo dokumentární. DOC.DREAM je heslo letošního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a Inventura u takové události pochopitelně nemůže chybět.

Domluvili jsme se prozatím s ředitelem jihlavského festivalu, že se pokusíme se stážisty v Inventuře vyrobit alternativní festivalovou znělku, možná i více znělek. Začali jsme probírat naše dokumentární sny – tedy jak bychom chtěli, aby něco bylo, případně aby to co je, bylo nějak jinak.

Igor by chtěl, aby nebyly války. Ve svém snu se vrací do roku 1914, kdy se dobře mířená kulka v Sarajevu chystá zapříčinit 1. světovou válku. V Igorově snu se tato kulka odráží od jeho vlastní hlavy, čímž náhle mění směr a cíl nachází v hlavě Adolfa Hitlera. Tomu se říká dvě mouchy jednou ranou. Tak nastane idylický, vysněný mír.

Aleš ve snu samozřejmě vidí mimozemšťany. Přistávají v Praze a lidstvu přinášejí poselství. Kupodivu taky mírové. Lucka má sen, ve kterém mění svůj pokoj, gruntuje, vyhazuje staré věci a přináší nové. Zajímavá metafora pokusu nalézt klid ve vlastní duši. Nebo snad taky mír?