Na kongresu ODS byl zahájen proces očisty této strany od vlivu různých kmotrů, velrybářů a jiných veksláků. Být čistý (i zde pochopitelně zbývá hodně práce, protože proces byl teprve zahájen) ale samo o sobě ještě není žádný důvod k existenci a už vůbec to není žádný důvod pro to, aby takovou stranu někdo volil.

Ideové směřování modré strany zůstalo na kongresu poněkud v pozadí, občas se jen někdo zmínil o návratu ke kořenům a podobných věcech. Nestačí ani vůle k moci (organizované množiny jedinců). Důvod k existenci jsou principy, ideály a ideje.

Kdyby měla ODS na pravé straně spektra jakýsi neformální monopol, měla by to o dost snaží, protože lidé by prostě věděli, že to je ta strana vpravo. Jenže zprava útočí TOP09 a ze středu Věci veřejné, takže je třeba dobře vědět, proč tu sem a co chci.

Na otázku „Kam se politicky vyvinete?", odpověděl v rozhovoru Lidovým novinám nový místopředseda Saša Vondra takto: „v ekonomické části bych na klausovském liberálním fundusu nic moc neměnil. Měli bychom být zase víc pro-market než pro business. Kde se musíme posunout je konzervativní část naší podstaty."

To je třeba rozebrat. Co je to „klausovský liberální-fundus"? Klausova premiérská éra se vždy vyznačovala zásadním rozporem mezi slovy a činy. V rétorice bylo liberalismu vždycky dost, banky ale museli zprivatizovat sociální demokrati. Tohle chtěl Topolánek asi upřímně změnit, říkal že chce, aby se reformy dělaly doopravdy. Jenže se mu to taky moc nepovedlo. Takže jak to bude s tím fundusem? Bude se řečnit nebo se budou dělat věci, které bolí? Pro Klause je navíc typické, že je v mnoha ohledech spíše sociální demokrat. Například když jde o nájemné. A nedávno prohlásil, že je proti tomu, aby školné bylo chápáno jako zdroj financování vysokých škol.

S tím posunem ke konzervativním hodnotám je to taky těžké. Konzervativní je už strana TOP09 a zjevně je věrohodně konzervativnější. Proč ta tlačenice? Neměla by ODS směřovat také do středu?

Vondra mluví v rozhovoru také o tom, že strana by se neměla soustředit jen na velký byznys ale i na drobné živnostníky a sedláky. Budiž. Sedláků ale moc není. Mnohem víc je normálních zaměstnanců. Je příznačné, že ti nestojí Vondrovi za zmínku. Copak si v ODS myslí, že lidi, kteří chodí do zaměstnání volí levici?

Kdysi jsem do Respektu napsal jaksi „naivní" článek, že nejlépe se dá bojovat s „mrtvými dušemi" skrze „duše živé". Partaje mohou oslovit třeba „všechny slušné lidi", aby do stran hromadně vstoupili a pomohli je změnit. ODS by tak mohla dát najevo, že stojí o členství „všech lidí s dobrými úmysly." Bohužel bych si spíše vsadil, že to v Česku nikdo nikdy neudělá.

A nakonec vztah k Evropě. Voličstvo ODS nijak protievropské není, ale elity ODS jsou euroskeptické až za roh. Vzhledem k blízkému vztahu Petra Nečase a Miroslavy Němcové ke Klausovi tohle bude asi nejspíš posilovat a lze v tomto ohledu čekat tendenci k pro ODS typickému kádrování.

Což je škoda, protože vztah k evropské integraci nemá nic společného s pravicovostí či levicovostí. ODS by mohla dát najevo, že ve straně vítá i lidi, kteří proti Evropské unii či další evropské integraci nic zásadního nemají nebo alespoň ty, pro které není Brusel zdrojem všeho zla. Politické strany ve Velké Británii (tamější konzervativci jsou pro ODS koneckonců vzorem) mají také svoje frakce.

Politolog Jiří Pehe nedávno napsal, že by se ODS mohla změnit v širokou lidovou stranu (Volkspartai) a nechat prostot ryzí nejpravicovější pravice straně TOP09. V zásadě s tím souhlasím. Ať si ale každý - tedy i ODS - hlavně dělá co chce. Tady byly jen tak nahozeny nápady.